Northern Parula on a branch

Northern Parula

Northern Parula Sound

Ever wondered how to tell the difference between a Northern Parula juvenile and an adult? How about the difference between a female Northern Parula and a male? A Northern Parula juvenile is more greenish-gray above and has shorter wing-bars than an adult. And females are a bit paler than a male and typically lack the male’s chestnut breast band. T

he Northern Parula’s latin name is Setophaga americana. They live in eastern North America, from southern Canada to Florida. Their preferred habitat is mature forests, along streams, swamps, and canopy trees. The Northern Parula bird breeds from March through to then end of summer. They winter in southern parts. Their population status is of least concern. The Northern Parula song (or Northern Parula call) is actually two different types of songs. The most common is a rising buzzy trill with a final sharp note. The second song has distinct pauses in between bouts of the rising buzzy trill. The Northern Parula can be found at Coal Creek Farm from April through September. Their diet consists of beetles, flies, moths, caterpillars, egg clusters, ants, bees, wasps, other insects, as well as spiders and berries. They are one of the few birds that nest in Spanish moss.

Similar Posts

  • Blue Jay

    Blue Jay Sound The Blue Jay’s latin name is Cyanocitta cristata. They are native to eastern and central North America. Their preferred habitat is all kinds of forests, oak trees, forest edges, urban areas, suburban areas, and where there are bird feeders. A female Blue Jay bird can most often be found with its baby Blue Jay…

  • Eastern Whip-Poor-Will

    What is a Whippoorwill?  Officially, it’s an Eastern Whip-poor-will and its latin name is Antrostomus vociferus. It lives in North America. Their preferred habitat is leafy woodlands, moist forests, and deciduous woodlands. The Eastern Whip-poor-will (also referred to as a Whippoorwill bird) breeds through May and June. They winter in southern parts. Their population is…

  • Wood Thrush

    Wood Thrush One of the most easily recognizable bird sounds is the Wood Thrush song, which is a flute-like ee-oh-lay. However, that is only the middle phrase of a three-part song. It learns the phrase from other Wood Thrush birds and sings several variants with 2 to 10 loud, clear notes. A male Wood Thrush…

  • Eastern Kingbird

    The Eastern Kingbird’s latin name is Tyrannus tyrannus. It is native to North America. The preferred Eastern Kingbird habitat is clearings, grassland, farmland, tropical forests, and river edges. Eastern Kingbirds breed from April to June. The Eastern Kingbird migration track takes them to South America in the winter, especially the tropical parts. Their population status…

  • Northern Cardinal

    Here are some Northern Cardinal facts. The Northern Cardinal scientific name is Cardinalis cardinalis. It can be found in Southeastern Canada, Eastern United States, and South through Mexico. The Northern Cardinal habitat includes woodlands, gardens, shrublands, and wetlands. Northern Cardinals find a new mate every mating season. It is classified as least concern. Northern Cardinal…