Dickcissel2-1

Dickissel

The Dickcissel’s latin name is Spiza americana. They live in America. The preferred Dickcissel habitat is grassy fields, meadows, and forest edges. The Dickcissel bird breeds in the spring and summer. They winter in northern South America. Their population status is of least concern. The Dickcissel can be found at Coal Creek Farm from May through late August. It is a very vocal bird.

The Dickcissel song is a series of percussive notes for which the bird is named: dick-dick-dick-ciss-ciss-ell. The call, usually given in flight, is a loud, burry bzzrt! This bird’s diet consists of seeds, spiders, grasshoppers, grains, caterpillars, termites, flies, wasps, beetles, and willows. Only the female Dickcissel feed the chicks. The males only feed themselves, and look for a mate.

Similar Posts

  • Wood Thrush

    Wood Thrush One of the most easily recognizable bird sounds is the Wood Thrush song, which is a flute-like ee-oh-lay. However, that is only the middle phrase of a three-part song. It learns the phrase from other Wood Thrush birds and sings several variants with 2 to 10 loud, clear notes. A male Wood Thrush…

  • Barn Swallow

    Ever wondered to yourself, what do Barn Swallows eat? Want to know how to get rid of Barn Swallows? Read on to learn some interesting Barn Swallow facts. The Barn Swallow’s latin name is Hirundo rustica. It is found in Europe, Asia, Africa and the Americas. Their preferred habitat is fields, marshes, plains, and large yards. The…

  • Yellow-Breasted Chat

    The Yellow-Breasted Chat’s latin name is Icteria virens. It is found all throughout North America. The Yellow-Breasted Chat’s preferred habitat is dense shrubbery, farm fields, clearcuts, fencerows, forest openings, swamps, edges of ponds, and streams. They breed across the eastern United States and southern Canada, from New York to Iowa and south to Texas and…

  • American Goldfinch

    Here are some interesting American Goldfinch facts. The American Goldfinch’s Latin name is Spinus tristis. It is found all over North America. The American Goldfinch prefers open country, such as fields, meadows, and plains, as well as roadsides, gardens, and orchards. They breed around June or July. The American Goldfinch nest is built by the female, up…

  • Eastern Towhee

    Eastern Towhee Sound The Eastern Towhee’s Latin name is Pipilo erythrophthalmus. It is found all over North America, especially Eastern America. The Eastern Towhee’s preferred habitat is bushy areas, shrubs, forest edges, overgrown fields and woodlands, scrubby backyards or thickets. Their breeding season starts in spring and ends in late summer. The female Eastern Towhee…