Carolina Chickadee sitting on a branch

Carolina Chickadee

Carolina Chickadee Sound

The Carolina Chickadee’s latin name is Poecile carolinensis. They can be found throughout Southern and Eastern North America. Its preferred habitat is forest, pine woods, oak leafy trees, and low elevation mountains. The Carolina Chickadee breeds from late winter through late summer.

What are the Carolina Chickadee nesting habits? A nesting female will sleep in the nest while males sleep in a nearby sheltered branch in a tree, vine or shrub. The average Carolina Chickadee nest holds about 6 eggs and those Carolina Chickadee eggs are very, very small! And just 16 days after hatching, a baby Carolina Chickadee leaves the nest for the first time. They migrate south-west. Their population status is of low concern.

What is the Carolina Chickadee song? The Carolina Chickadee song is a four note fee-bee-fee-bay song. The Carolina Chickadee call is the familiar chick-a-dee-dee-dee, which gave this bird its name. The Carolina Chickadee can be found on Coal Creek Farm all year round. Their diet consists of mostly insects, spiders, seeds, berries, and fruits.

Similar Posts

  • Northern Flicker

    The Northern Flicker’s latin name is Colaptes auratus. They are native to most of North America, parts of Central America, and the Cayman Islands. Their preferred habitat is open areas near trees, including woodlands, forest edges, groves, clearings, burnt areas, yards, parks, streamsides, mangroves, swamps, and marsh edges. The Northern Flicker bird breeds from March…

  • Eastern Towhee

    Eastern Towhee Sound The Eastern Towhee’s Latin name is Pipilo erythrophthalmus. It is found all over North America, especially Eastern America. The Eastern Towhee’s preferred habitat is bushy areas, shrubs, forest edges, overgrown fields and woodlands, scrubby backyards or thickets. Their breeding season starts in spring and ends in late summer. The female Eastern Towhee…

  • The Osprey

    The question, “What is an Osprey bird?” has many answers. For example, the Osprey’s latin name is Pandion haliaetus. It is found on all continents except Antarctica. The Osprey’s preferred habitat is ponds, lakes, river, and marshes bordered by trees. They usually lay eggs in April or May. The female Osprey bird lays 2-3 eggs…

  • Red-Bellied Woodpecker

    The Red-Bellied Woodpecker’s latin name Melanerpes carolinus. It is found all over North America but especially eastern North America. The Red-Bellied Woodpecker’s preferred habitat is open forests, forest edges, clearings, groves of trees, farm country, swamps, and riverside woods. They breed in late winter and nest between March and early May. Although the Red-Bellied Woodpecker…

  • Scarlet Tanager

    Scarlet Tanager Sound The Scarlet Tanager’s latin name is Piranga olivacea. They can be found all over America. Their preferred habitat is large forests, deciduous trees, and on top branches of large trees. The Scarlet Tanager breeds from May through June. They winter in southern areas. Their population status is of least concern. The Scarlet…