Eastern-Towhee-scaled

Eastern Towhee

Eastern Towhee Sound

The Eastern Towhee’s Latin name is Pipilo erythrophthalmus. It is found all over North America, especially Eastern America. The Eastern Towhee’s preferred habitat is bushy areas, shrubs, forest edges, overgrown fields and woodlands, scrubby backyards or thickets.

Their breeding season starts in spring and ends in late summer. The female Eastern Towhee is browner than jet-black males. A juvenile Eastern Towhee is brownish and heavily streaked from hatching into their first tail. The Eastern Towhee migrates short distances South in the winter.

The population is declining in northern parts. The Eastern Towhee bird is found at CoalCreek Farm year round. Their diet consists of many insects, lizards, snakes, salamanders, seeds, acorns, berries, and fruits.

The oldest known Eastern Towhee was a male in South Carolina, who was at least 12 years, 3 months old. 

Similar Posts

  • Brown-Headed Cowbird

    Brown-Headed Cowbird Sound The Brown-headed Cowbird’s latin name is molothrus ater. They are native to subtropical North America. Their preferred habitat is fields, pastures, meadows, forest edges, lawns, and other open habitats. A Brown headed Cowbird call (or Brown headed Cowbird sound) is a variety of whistles, clicking and chattering calls. Females make a distinctive…

  • Indigo Bunting

    Indigo Bunting Sound The Indigo Bunting’s latin name is Passerina cyanea. The Indigo Bunting bird can be found throughout North America and South America. It’s preferred habitat is farmland, brushy forest edges, and open woodland. The Indigo Bunting breeds during the summer. Their migration ranges from southern Canada to northern Florida during the summer, and…

  • Dickissel

    The Dickcissel’s latin name is Spiza americana. They live in America. The preferred Dickcissel habitat is grassy fields, meadows, and forest edges. The Dickcissel bird breeds in the spring and summer. They winter in northern South America. Their population status is of least concern. The Dickcissel can be found at Coal Creek Farm from May…

  • Black-and-White Warbler

    Black-and-White Warbler Sound The Black-and-White Warbler’s latin name is Mniotilta varia. They breed in northern and eastern North America. Their preferred habitat is deciduous and mixed forests. The Black-and-White Warbler breeds from April through August. They winter in Florida, northern South America, Central America, and the West Indies. They very rarely vagrant to western Europe. The Black…

  • Rose-breasted Grosbeak

    The male Rose-breasted Grosbeak, boldly patterned in black, white, and rose, is easily identified. The drab, striped female, however, is more of a challenge, resembling a large sparrow or finch. To answer the question, do evening grosbeaks interact with rose-breasted grosbeaks? The answer is probably no. Rose-breasted Grosbeak tend to visit the south in the…