Mourning-Dove

Mourning Dove

The Mourning Dove’s latin name is Zenaida macroura. It can be found all over North America. The Mourning Dove’s preferred habitat is farms, open woods, roadsides, grasslands, forest clearings, farmland, suburbs, prairies, and deserts. What is the Mourning Dove symbolism? In general, they symbolize peace. It is believed that when you see a Mourning Dove in flight, it is telling you to be free of emotional burdens and find peace and love. Their breeding season is from early April to late July. Do Mourning Doves migrate? They migrate north during March through May.

The Mourning Dove’s population status is of least concern. They can be found at Coal Creek Farm year round. What do Mourning Doves eat? Their diet consists almost exclusively of seeds, which make up 99% of their diet. They will also eat snails and insects. What is the Mourning Dove lifespan? The average lifespan is approximately a year and a half. When you hear a Coo – the Mourning Dove sound that signals the beginning of nesting season – both the male and the female will begin building the Mourning Dove nest. The female will lay 2 white Mourning Dove eggs that are incubated for 14-15 days, at which time the baby Mourning Doves will appear.

Similar Posts

  • Yellow-Billed Cuckoo

    Yellow-Billed Cuckoo The Yellow-Billed Cuckoo’s latin name is Coccyzus americanus. They live in North America. The preferred Yellow Billed Cuckoo habitat is forested stream-sides, cottonwoods, willows, and open woodlands. The Yellow-Billed Cuckoo (also called the Western Yellow Billed Cuckoo) breeds in the summer. They migrate to South America in the winter. Their population status is…

  • Common Grackle

    The Common Grackle’s latin name is Quiscalus quiscula. Common Grackles are found in most of North America, east of the Rocky Mountains. Common Grackles preferred habitats are wet, open woodland and marshes as well as parks, suburbs, and agricultural fields. It breeds across all of North America during the winter. With no assistance from the…

  • Eastern Whip-Poor-Will

    What is a Whippoorwill?  Officially, it’s an Eastern Whip-poor-will and its latin name is Antrostomus vociferus. It lives in North America. Their preferred habitat is leafy woodlands, moist forests, and deciduous woodlands. The Eastern Whip-poor-will (also referred to as a Whippoorwill bird) breeds through May and June. They winter in southern parts. Their population is…

  • Scarlet Tanager

    Scarlet Tanager Sound The Scarlet Tanager’s latin name is Piranga olivacea. They can be found all over America. Their preferred habitat is large forests, deciduous trees, and on top branches of large trees. The Scarlet Tanager breeds from May through June. They winter in southern areas. Their population status is of least concern. The Scarlet…

  • Northern Cardinal

    Here are some Northern Cardinal facts. The Northern Cardinal scientific name is Cardinalis cardinalis. It can be found in Southeastern Canada, Eastern United States, and South through Mexico. The Northern Cardinal habitat includes woodlands, gardens, shrublands, and wetlands. Northern Cardinals find a new mate every mating season. It is classified as least concern. Northern Cardinal…

  • White-Breasted Nuthatch

    White-Breasted Nuthatch Sound The White-Breasted Nuthatch’s latin name is Sitta carolinensis. It lives all over North America. The White-Breasted Nuthatch’s preferred habitat is forests, woodlands, shady trees, along rivers, roads, and clearings. Their breeding season is between early May and mid June. White-Breasted Nuthatch eggs are very distinctive looking – usually heavily marked with light…