The great blue heron standing on a bank.

Great Blue Heron

Here are some Great Blue Heron facts. The Great Blue Heron’s Latin name is Ardea herodias. They live in most of North America and Central America, as well as the Caribbean and the Galápagos Islands. The preferred Great Blue Heron habitat is fresh or saltwater marshes, mangrove swamps, flooded meadows, lake edges, or shorelines. The Great Blue Heron’s breeding season is from February through May. They winter in southern parts. Their population status is of least concern. You are most likely to see Great Blue Heron flying around Coal Creek Farm from spring to fall.

What do Great Blue Herons eat? Their diet consists of mainly fish, as well as shrimp, crabs, aquatic insects, rodents, small mammals, amphibians, reptiles, birds, and ducklings.

They are a very popular bird to photograph – just search for Great Blue Heron images or Great Blue Heron pictures online and you’ll see thousands of beautiful photos. While a baby Great Blue Heron can fit in the palm of your hand, a full grown heron can reach 3 – 4.5 feet tall with a wingspan of 5.5 – 6.6 feet.

Similar Posts

  • Rose-breasted Grosbeak

    The male Rose-breasted Grosbeak, boldly patterned in black, white, and rose, is easily identified. The drab, striped female, however, is more of a challenge, resembling a large sparrow or finch. To answer the question, do evening grosbeaks interact with rose-breasted grosbeaks? The answer is probably no. Rose-breasted Grosbeak tend to visit the south in the…

  • Red-Bellied Woodpecker

    The Red-Bellied Woodpecker’s latin name Melanerpes carolinus. It is found all over North America but especially eastern North America. The Red-Bellied Woodpecker’s preferred habitat is open forests, forest edges, clearings, groves of trees, farm country, swamps, and riverside woods. They breed in late winter and nest between March and early May. Although the Red-Bellied Woodpecker…

  • Great Crested Flycatcher

    The Great Crested Flycatcher’s latin name is Myiarchus crinitus. The Great Crested Flycatcher range is all over North America. Their preferred habitat is deciduous forests, forest edges, clearings, and woodlands. Great Crested Flycatcher’s breed from May through July. The Great Crested Flycatcher migration patterns take them to southern areas in the winter. Their population status…

  • House Finch

    The House Finch’s Latin name is Haemorhous mexicanus. It is native to western North America. If you are looking for a House Finch nest, look in its preferred habitat, which is dry desert, desert grasslands, oak savannas, stramsides, and open forests. If you’re looking for House Finch eggs and House Finch babies, look for them…

  • Eastern Kingbird

    The Eastern Kingbird’s latin name is Tyrannus tyrannus. It is native to North America. The preferred Eastern Kingbird habitat is clearings, grassland, farmland, tropical forests, and river edges. Eastern Kingbirds breed from April to June. The Eastern Kingbird migration track takes them to South America in the winter, especially the tropical parts. Their population status…

  • Canadian Geese

    Are Canadian Geese protected? Are Canadian geese endangered? No to both. Do Canadian Geese mate for life? Yes. What do Canadian Geese eat? Keep reading… The Latin name for Canadian Goose’s Branta canadensis. They are native to North America, and occasionally reach northern Europe. Their preferred habitat is tundra, and marshes. The Canadian Geese breed…