Northern Parula on a branch

Northern Parula

Northern Parula Sound

Ever wondered how to tell the difference between a Northern Parula juvenile and an adult? How about the difference between a female Northern Parula and a male? A Northern Parula juvenile is more greenish-gray above and has shorter wing-bars than an adult. And females are a bit paler than a male and typically lack the male’s chestnut breast band. T

he Northern Parula’s latin name is Setophaga americana. They live in eastern North America, from southern Canada to Florida. Their preferred habitat is mature forests, along streams, swamps, and canopy trees. The Northern Parula bird breeds from March through to then end of summer. They winter in southern parts. Their population status is of least concern. The Northern Parula song (or Northern Parula call) is actually two different types of songs. The most common is a rising buzzy trill with a final sharp note. The second song has distinct pauses in between bouts of the rising buzzy trill. The Northern Parula can be found at Coal Creek Farm from April through September. Their diet consists of beetles, flies, moths, caterpillars, egg clusters, ants, bees, wasps, other insects, as well as spiders and berries. They are one of the few birds that nest in Spanish moss.

Similar Posts

  • Tufted Titmouse

    Tufted Titmouse Sound The Tufted Titmouse’s latin name is Baeolophus bicolor. It is a small songbird from North America. A Tufted Titmouse’s preferred habitat is woodlands, swamp, river basins, and city parks. They breed from March to May. The Tufted Titmouse range can be seen during their migration, which extends down the Atlantic coast from…

  • Blue Grosbeak

    The Blue Grosbeak’s latin name is Passerina caerulea. Their preferred habitat is fields, forest edges, stream edges, deserts, and shrubby areas. The Blue Grosbeak range is the southern half of the United States, northern Mexico, Central America, and South America. A Blue Grosbeak nest is usually built low in small trees or shrubs by the female Blue…

  • American Crow

    Here are some interesting American Crow facts. The American Crow’s latin name is Corvus brachyrhynchos. It is a common bird found throughout most of North America. The American Crow habitat is farmland and grassland areas. They also thrive in suburban neighborhoods and urban parks as well as coastal areas. American Crows do not breed for four to…

  • Field Sparrow

    The Field Sparrow’s latin name is Spizella pusilla. They live in Canada and the Eastern and Southern United States. Their preferred habitat is forest edges, woodland openings, roadsides, open shrublands, and tree farms. The Field Sparrow breeds from April through August. They migrate south during the fall, to prepare for the winter. Their population status…

  • Wood Thrush

    Wood Thrush One of the most easily recognizable bird sounds is the Wood Thrush song, which is a flute-like ee-oh-lay. However, that is only the middle phrase of a three-part song. It learns the phrase from other Wood Thrush birds and sings several variants with 2 to 10 loud, clear notes. A male Wood Thrush…