Canadian-geese

Canadian Geese

Are Canadian Geese protected? Are Canadian geese endangered? No to both. Do Canadian Geese mate for life? Yes. What do Canadian Geese eat? Keep reading…

The Latin name for Canadian Goose’s Branta canadensis. They are native to North America, and occasionally reach northern Europe. Their preferred habitat is tundra, and marshes. The Canadian Geese breed from early March to late April. They migrate south in winter, and north in summer. Their population status is of least concern. The Canadian Geese can be found at CoalCreek Farm year round. Their diet consists of stems, grass, aquatic plants, seeds, berries, grains, insects, mollusks, crustaceans, and small fish. The males are very aggressive. 

Similar Posts

  • Scarlet Tanager

    Scarlet Tanager Sound The Scarlet Tanager’s latin name is Piranga olivacea. They can be found all over America. Their preferred habitat is large forests, deciduous trees, and on top branches of large trees. The Scarlet Tanager breeds from May through June. They winter in southern areas. Their population status is of least concern. The Scarlet…

  • Song Sparrow

    The Song Sparrow’s latin name is Melospiza melodia. It lives all over North America. Their preferred habitat is thickets, brush, marshes, gardens, fields, stream sides, and woodland edges. The Song Sparrows breeding season is between late winter and early spring. Most of them are non-migratory, but some birds winter south. The Song Sparrow bird song…

  • Carolina Chickadee

    Carolina Chickadee Sound The Carolina Chickadee’s latin name is Poecile carolinensis. They can be found throughout Southern and Eastern North America. Its preferred habitat is forest, pine woods, oak leafy trees, and low elevation mountains. The Carolina Chickadee breeds from late winter through late summer. What are the Carolina Chickadee nesting habits? A nesting female…

  • Indigo Bunting

    Indigo Bunting Sound The Indigo Bunting’s latin name is Passerina cyanea. The Indigo Bunting bird can be found throughout North America and South America. It’s preferred habitat is farmland, brushy forest edges, and open woodland. The Indigo Bunting breeds during the summer. Their migration ranges from southern Canada to northern Florida during the summer, and…

  • Birding

    I love this time of year. This morning I saw the first Indigo Bunting of the season. Our area of Tennessee is in the flight path of dozens of migratory birds. During Covid, my children and I recorded more than 60 different species of birds. They aren’t a profit center for the farm, but I…

  • Tufted Titmouse

    Tufted Titmouse Sound The Tufted Titmouse’s latin name is Baeolophus bicolor. It is a small songbird from North America. A Tufted Titmouse’s preferred habitat is woodlands, swamp, river basins, and city parks. They breed from March to May. The Tufted Titmouse range can be seen during their migration, which extends down the Atlantic coast from…