House-Finch

House Finch

The House Finch’s Latin name is Haemorhous mexicanus. It is native to western North America. If you are looking for a House Finch nest, look in its preferred habitat, which is dry desert, desert grasslands, oak savannas, stramsides, and open forests. If you’re looking for House Finch eggs and House Finch babies, look for them during breeding months, which are between March and August.

Some birds may winter South. Their population status is of least concern. The male House Finch typically has a red head, breast and rump but does not have red coloring on its brown back or wings. A female House Finch has blurrier streaks and grayer undersides. The House Finch can be found at Coal Creek Farm year round.

Their diet consists of seeds, buds, berries, vegetables, and fruits. The House Finch is native to the eastern part of Hawaii. The House Finch song (or House Finch call) is a high, throaty warble with a rising buzz at the end. One of the most common questions related to this bird is how to tell the difference between a House Finch vs. Purple Finch? They are about the same size and shape, but the difference is in the coloring. The male House Finch is a reddish-orange, while the Purple Finch is reddish-purple.

Similar Posts

  • Eastern Phoebe

    The Eastern Phoebe’s latin name is Sayornis phoebe. It lives in Eastern North America. The Eastern Phoebe’s preferred habitat is woodlands, woody vegetation, forest edges, and closed forests. Their breeding season starts in March and ends in October. The Eastern Phoebe bird migrates south from September through November. Their population is slowly increasing. They are…

  • Northern Harrier

    What is the Northern Harrier size? Northern Harriers are slender, medium-sized raptors with long, fairly broad wings and a long, rounded tail. In Northern Harrier images, you’ll see that they have a flat, owl-like face and a small, sharply hooked bill. Males are gray above and whitish below with black wingtips, a dark trailing edge…

  • Brown Thrasher

    The Brown Thrasher’s latin name is Toxostoma rufum. It can be found all over the United States and Canada. Their preferred habitat is shrubby vegetation, overgrown fields, and vast plains. The Brown Thrasher breeds from February to June. In the winter, they migrate up North. Their population status is of least concern. The Brown Thrasher…

  • The Osprey

    The question, “What is an Osprey bird?” has many answers. For example, the Osprey’s latin name is Pandion haliaetus. It is found on all continents except Antarctica. The Osprey’s preferred habitat is ponds, lakes, river, and marshes bordered by trees. They usually lay eggs in April or May. The female Osprey bird lays 2-3 eggs…