Killdeer-1-e1594236164666

Killdeer

The Killdeer bird’s latin name is Charadrius vociferus. They can be found all over the Americas. Their preferred habitat are savannas, deciduous forests, shorelines, open areas, and pastures.

The best time to find baby Killdeer is during its breeding months, which are from March through August. They winter in southern parts. Their population status is of least concern. The Killdeer can be found at Coal Creek Farm year round. Their diet consists of mostly insects, especially beetles, caterpillars, grasshoppers, spiders, earthworms, snails, and seeds.

Both males and females help build the Killdeer nest – which are built on the ground. To protect the nest and the Killdeer eggs from predators, the Killdeer sometimes pretends to be injured by dragging itself along the ground, sometimes on one foot, dragging its wings like they are broken. The Killdeer sound (or Killdeer call) when in distress sounds like a sharp “dee” that can intensify into a nervous, bubbling trill.

Similar Posts

  • Blue Grosbeak

    The Blue Grosbeak’s latin name is Passerina caerulea. Their preferred habitat is fields, forest edges, stream edges, deserts, and shrubby areas. The Blue Grosbeak range is the southern half of the United States, northern Mexico, Central America, and South America. A Blue Grosbeak nest is usually built low in small trees or shrubs by the female Blue…

  • Canadian Geese

    Are Canadian Geese protected? Are Canadian geese endangered? No to both. Do Canadian Geese mate for life? Yes. What do Canadian Geese eat? Keep reading… The Latin name for Canadian Goose’s Branta canadensis. They are native to North America, and occasionally reach northern Europe. Their preferred habitat is tundra, and marshes. The Canadian Geese breed…

  • Rose-breasted Grosbeak

    The male Rose-breasted Grosbeak, boldly patterned in black, white, and rose, is easily identified. The drab, striped female, however, is more of a challenge, resembling a large sparrow or finch. To answer the question, do evening grosbeaks interact with rose-breasted grosbeaks? The answer is probably no. Rose-breasted Grosbeak tend to visit the south in the…

  • Field Sparrow

    The Field Sparrow’s latin name is Spizella pusilla. They live in Canada and the Eastern and Southern United States. Their preferred habitat is forest edges, woodland openings, roadsides, open shrublands, and tree farms. The Field Sparrow breeds from April through August. They migrate south during the fall, to prepare for the winter. Their population status…

  • Eastern Towhee

    Eastern Towhee Sound The Eastern Towhee’s Latin name is Pipilo erythrophthalmus. It is found all over North America, especially Eastern America. The Eastern Towhee’s preferred habitat is bushy areas, shrubs, forest edges, overgrown fields and woodlands, scrubby backyards or thickets. Their breeding season starts in spring and ends in late summer. The female Eastern Towhee…

  • White-Breasted Nuthatch

    White-Breasted Nuthatch Sound The White-Breasted Nuthatch’s latin name is Sitta carolinensis. It lives all over North America. The White-Breasted Nuthatch’s preferred habitat is forests, woodlands, shady trees, along rivers, roads, and clearings. Their breeding season is between early May and mid June. White-Breasted Nuthatch eggs are very distinctive looking – usually heavily marked with light…