Downy-Woodpecker

Downy Woodpecker

Here are some interesting Down Woodpecker facts. The Downy Woodpecker’s latin name is Dryobates pubescens. They live all over North America. Their preferred habitat is forests, woodlots, willows, river groves, orchards, suburban yards, and deciduous trees. The female Downy Woodpecker and the male Downy Woodpecker take turns drumming loudly on dead limbs. When you look at a picture of a Downy Woodpecker, you’ll notice one thing very quickly. They are small. They are the smallest woodpecker in North America at around six inches in length. It’s this small size that can help differentiate between a Downy vs. Hairy Woodpecker. The Hairy Woodpecker is about 3 inches larger than its smaller cousin.

The Downy Woodpecker breeds from March to June. A typical clutch size is from 4-8 tiny eggs, which are incubated over a 12-day period. Afterward, the baby Downy Woodpecker remains home for another 18-21 days. A pair of woodpeckers will only produce one brood per year. They winter in southern areas. Their population status is of least concern. There are several Downy Woodpecker sounds, including a short pik call. This specific Downy Woodpecker call may actually help identify this bird from other woodpeckers. The Downy Woodpecker can be found at Coal Creek Farm year round. Their diet consists of mostly insects, especially beetles, and ants, wasps, caterpillars, seeds, and berries.

Similar Posts

  • Ovenbird

    Ovenbird Sound The Ovenbird’s latin name is Seiurus aurocapilla. It lives in eastern North America, Central America, the Caribbean Islands, Florida, and northern South America. Their preferred habitat is closed-canopy forests, lower canopy, and the forest floor. The female Ovenbird builds its Ovenbird nest in thick leaf litter on the open forest floor at least…

  • House Finch

    The House Finch’s Latin name is Haemorhous mexicanus. It is native to western North America. If you are looking for a House Finch nest, look in its preferred habitat, which is dry desert, desert grasslands, oak savannas, stramsides, and open forests. If you’re looking for House Finch eggs and House Finch babies, look for them…

  • Canadian Geese

    Are Canadian Geese protected? Are Canadian geese endangered? No to both. Do Canadian Geese mate for life? Yes. What do Canadian Geese eat? Keep reading… The Latin name for Canadian Goose’s Branta canadensis. They are native to North America, and occasionally reach northern Europe. Their preferred habitat is tundra, and marshes. The Canadian Geese breed…

  • Eastern Bluebird

    The Eastern Bluebird’s Latin name is Sialia sialis. They are found east of the Rocky Mountains, southern Canada to the Gulf of Mexico, and southeastern Arizona to Nicaragua. An Eastern Bluebird nest will most likely be found in open country, pine savannas, ponds, open woodlands, and forest openings. These areas are the preferred Eastern Bluebird…

  • Brown-Headed Cowbird

    Brown-Headed Cowbird Sound The Brown-headed Cowbird’s latin name is molothrus ater. They are native to subtropical North America. Their preferred habitat is fields, pastures, meadows, forest edges, lawns, and other open habitats. A Brown headed Cowbird call (or Brown headed Cowbird sound) is a variety of whistles, clicking and chattering calls. Females make a distinctive…

  • Common Grackle

    The Common Grackle’s latin name is Quiscalus quiscula. Common Grackles are found in most of North America, east of the Rocky Mountains. Common Grackles preferred habitats are wet, open woodland and marshes as well as parks, suburbs, and agricultural fields. It breeds across all of North America during the winter. With no assistance from the…