Killdeer-1-e1594236164666

Killdeer

The Killdeer bird’s latin name is Charadrius vociferus. They can be found all over the Americas. Their preferred habitat are savannas, deciduous forests, shorelines, open areas, and pastures.

The best time to find baby Killdeer is during its breeding months, which are from March through August. They winter in southern parts. Their population status is of least concern. The Killdeer can be found at Coal Creek Farm year round. Their diet consists of mostly insects, especially beetles, caterpillars, grasshoppers, spiders, earthworms, snails, and seeds.

Both males and females help build the Killdeer nest – which are built on the ground. To protect the nest and the Killdeer eggs from predators, the Killdeer sometimes pretends to be injured by dragging itself along the ground, sometimes on one foot, dragging its wings like they are broken. The Killdeer sound (or Killdeer call) when in distress sounds like a sharp “dee” that can intensify into a nervous, bubbling trill.

Similar Posts

  • Brown-Headed Cowbird

    Brown-Headed Cowbird Sound The Brown-headed Cowbird’s latin name is molothrus ater. They are native to subtropical North America. Their preferred habitat is fields, pastures, meadows, forest edges, lawns, and other open habitats. A Brown headed Cowbird call (or Brown headed Cowbird sound) is a variety of whistles, clicking and chattering calls. Females make a distinctive…

  • Ovenbird

    Ovenbird Sound The Ovenbird’s latin name is Seiurus aurocapilla. It lives in eastern North America, Central America, the Caribbean Islands, Florida, and northern South America. Their preferred habitat is closed-canopy forests, lower canopy, and the forest floor. The female Ovenbird builds its Ovenbird nest in thick leaf litter on the open forest floor at least…

  • Grasshopper Sparrow

    The Grasshopper Sparrow, also known as the Florida Grasshopper Sparrow, is a small, short-tailed, flat-headed sparrow found in weedy grasslands. Here are some Grasshopper Sparrow facts about their appearance. They have warm, buffy coloration with a clean, unstreaked breast. Their back and wings are patterned with gray and rufous. They are easy to see when…

  • Field Sparrow

    The Field Sparrow’s latin name is Spizella pusilla. They live in Canada and the Eastern and Southern United States. Their preferred habitat is forest edges, woodland openings, roadsides, open shrublands, and tree farms. The Field Sparrow breeds from April through August. They migrate south during the fall, to prepare for the winter. Their population status…

  • Canadian Geese

    Are Canadian Geese protected? Are Canadian geese endangered? No to both. Do Canadian Geese mate for life? Yes. What do Canadian Geese eat? Keep reading… The Latin name for Canadian Goose’s Branta canadensis. They are native to North America, and occasionally reach northern Europe. Their preferred habitat is tundra, and marshes. The Canadian Geese breed…