Northern Bobwhite

Northern Bobwhite

The Northern Bobwhite, Virginia Quail or (in its home range) Northern Bobwhite Quail (Colinus virginianus) is a ground-dwelling bird native to Canada, the United States, Mexico and the Caribbean.

The preferred Northern Bobwhite habitat is open pine forests, overgrown fields, shrubby areas and grasslands. These birds respond well to areas managed with prescribed fire – like Coal Creek Farm – which helps to maintain an open, grassy ground layer.

Are you raising Northern Bobwhite Quail? Then you know that females can lay about 12 to 16 eggs, and a pair of birds may raise one or two broods annually. Both males and females incubate a brood of Northern Bobwhite chicks for 23-24 days, and the young leave the nest shortly after hatching. Most of their diet consists of seeds, but they also eat leaves, buds, flowers, fruits, berries and small invertebrates.

The Northern Bobwhite call is a loud whistled “bob-white” that sweeps upward in pitch; the song is used mostly by unmated males during breeding season.

Similar Posts

  • Yellow-Billed Cuckoo

    Yellow-Billed Cuckoo The Yellow-Billed Cuckoo’s latin name is Coccyzus americanus. They live in North America. The preferred Yellow Billed Cuckoo habitat is forested stream-sides, cottonwoods, willows, and open woodlands. The Yellow-Billed Cuckoo (also called the Western Yellow Billed Cuckoo) breeds in the summer. They migrate to South America in the winter. Their population status is…

  • American Goldfinch

    Here are some interesting American Goldfinch facts. The American Goldfinch’s Latin name is Spinus tristis. It is found all over North America. The American Goldfinch prefers open country, such as fields, meadows, and plains, as well as roadsides, gardens, and orchards. They breed around June or July. The American Goldfinch nest is built by the female, up…

  • Wild Turkey

    Here’s a bit of Wild Turkey 101 for you. What do Wild Turkeys eat? They are considered omnivores so they eat both plants and animals, depending on what is available. Some of the staples of their diet include grass, fruits, corn, snails, worms and insects. Can Wild Turkeys fly? Yes…they are actually very good flyers…

  • Dickissel

    The Dickcissel’s latin name is Spiza americana. They live in America. The preferred Dickcissel habitat is grassy fields, meadows, and forest edges. The Dickcissel bird breeds in the spring and summer. They winter in northern South America. Their population status is of least concern. The Dickcissel can be found at Coal Creek Farm from May…

  • The Osprey

    The question, “What is an Osprey bird?” has many answers. For example, the Osprey’s latin name is Pandion haliaetus. It is found on all continents except Antarctica. The Osprey’s preferred habitat is ponds, lakes, river, and marshes bordered by trees. They usually lay eggs in April or May. The female Osprey bird lays 2-3 eggs…

  • Eastern Towhee

    Eastern Towhee Sound The Eastern Towhee’s Latin name is Pipilo erythrophthalmus. It is found all over North America, especially Eastern America. The Eastern Towhee’s preferred habitat is bushy areas, shrubs, forest edges, overgrown fields and woodlands, scrubby backyards or thickets. Their breeding season starts in spring and ends in late summer. The female Eastern Towhee…