Red-Headed-Woodpecker-3-1

Red-Headed Woodpecker

If you search for a picture of a Red Headed Woodpecker, or for Red Headed Woodpecker images, you quickly discover why it earned its name. Its bright red head makes it’s one of the easiest birds to identify, even to the most novice of bird watchers. This is especially true when it’s a large Red Headed Woodpecker. I

Its latin name is Melanerpes erythrocephalus and It can be found all over North America. The Red-Headed Woodpecker’s preferred habitat is open woodlands, clearings, river bottoms, open woods, parks, savannas, and grasslands. They normally prefer habitat with few tall, thick trees.

The juvenile Red Headed Woodpecker and female Red Headed Woodpecker can be found close to their nests during nesting season, which is between April and July. They migrate to western parts for winter, but usually short distances. The Red Headed Woodpecker is nearly threatened and can be found at Coal Creek Farm year round. The Red Headed Woodpecker sounds (or a Red Headed Woodpecker call) sounds like a shrill, rolling kwirr or churr given by both sexes. Its diet includes a wide variety of insects, earthworms, spiders, seeds, nuts, berries, and fruit. The Red Headed Woodpecker is the only North American woodpecker to store food and cover it with wood or bark.

Red-Headed Woodpecker Sound

Similar Posts

  • Carolina Chickadee

    Carolina Chickadee Sound The Carolina Chickadee’s latin name is Poecile carolinensis. They can be found throughout Southern and Eastern North America. Its preferred habitat is forest, pine woods, oak leafy trees, and low elevation mountains. The Carolina Chickadee breeds from late winter through late summer. What are the Carolina Chickadee nesting habits? A nesting female…

  • Ovenbird

    Ovenbird Sound The Ovenbird’s latin name is Seiurus aurocapilla. It lives in eastern North America, Central America, the Caribbean Islands, Florida, and northern South America. Their preferred habitat is closed-canopy forests, lower canopy, and the forest floor. The female Ovenbird builds its Ovenbird nest in thick leaf litter on the open forest floor at least…

  • Blue-Grey Gnatcatcher

    The Blue-Gray Gnatcatcher’s latin name is Polioptila caerulea. It lives in all parts of North America. Their preferred habitat is shrublands, mature forests, tropical forests, lakeside habitats, and forest edges. The Blue-Gray Gnatcatcher’s breeding season is all throughout summer. Both parents participate in the building of the Blue Grey Gnatcatcher nest, which is cone-shaped and built on…

  • Yellow-Billed Cuckoo

    Yellow-Billed Cuckoo The Yellow-Billed Cuckoo’s latin name is Coccyzus americanus. They live in North America. The preferred Yellow Billed Cuckoo habitat is forested stream-sides, cottonwoods, willows, and open woodlands. The Yellow-Billed Cuckoo (also called the Western Yellow Billed Cuckoo) breeds in the summer. They migrate to South America in the winter. Their population status is…

  • Yellow-Breasted Chat

    The Yellow-Breasted Chat’s latin name is Icteria virens. It is found all throughout North America. The Yellow-Breasted Chat’s preferred habitat is dense shrubbery, farm fields, clearcuts, fencerows, forest openings, swamps, edges of ponds, and streams. They breed across the eastern United States and southern Canada, from New York to Iowa and south to Texas and…

  • Carolina Wren

    The Carolina Wren’s Latin name is Thryothorus ludovicianus. It is a resident of the eastern half of the United States of America, the extreme south of Canada, and the extreme northeast of Mexico. A Carolina Wren nest will most likely be found in the forest, brushy areas, overgrown farmland, swamps, suburban yards, and parks. They…