Yellow-Breasted-Chat-2-1-1

Yellow-Breasted Chat

The Yellow-Breasted Chat’s latin name is Icteria virens. It is found all throughout North America. The Yellow-Breasted Chat’s preferred habitat is dense shrubbery, farm fields, clearcuts, fencerows, forest openings, swamps, edges of ponds, and streams. They breed across the eastern United States and southern Canada, from New York to Iowa and south to Texas and North Florida. They winter in Central America and Mexico. The Yellow-Breasted Chat’s population is slightly declining. They come to Coal Creek Farm in mid-April and depart in late September. The Yellow-Breasted Chat’s mostly feed on insects, berries, including blackberries, and grapes. The Yellow-Breasted Chat is a large songbird. The night sounds of a Yellow Breasted Chat are a strange mix of cackles, clucks, whistles and hoots.

Similar Posts

  • Blue-Grey Gnatcatcher

    The Blue-Gray Gnatcatcher’s latin name is Polioptila caerulea. It lives in all parts of North America. Their preferred habitat is shrublands, mature forests, tropical forests, lakeside habitats, and forest edges. The Blue-Gray Gnatcatcher’s breeding season is all throughout summer. Both parents participate in the building of the Blue Grey Gnatcatcher nest, which is cone-shaped and built on…

  • Common Grackle

    The Common Grackle’s latin name is Quiscalus quiscula. Common Grackles are found in most of North America, east of the Rocky Mountains. Common Grackles preferred habitats are wet, open woodland and marshes as well as parks, suburbs, and agricultural fields. It breeds across all of North America during the winter. With no assistance from the…

  • American Redstart

    The American Redstart’s latin name is Setophaga ruticilla. They live in North America, Central America, the West Indies, and northern South America. The American Redstart bird’s preferred habitat is river groves, mixed woodlands, roadside trees, stream banks, and ponds. They breed during the spring and summer. The American Redstart nest is a neat, cup-shaped creation that is…

  • Eastern Whip-Poor-Will

    What is a Whippoorwill?  Officially, it’s an Eastern Whip-poor-will and its latin name is Antrostomus vociferus. It lives in North America. Their preferred habitat is leafy woodlands, moist forests, and deciduous woodlands. The Eastern Whip-poor-will (also referred to as a Whippoorwill bird) breeds through May and June. They winter in southern parts. Their population is…