Indigo Bunting Passerina cyanea sitting on a branch.

Indigo Bunting

Indigo Bunting Sound

The Indigo Bunting’s latin name is Passerina cyanea. The Indigo Bunting bird can be found throughout North America and South America. It’s preferred habitat is farmland, brushy forest edges, and open woodland. The Indigo Bunting breeds during the summer. Their migration ranges from southern Canada to northern Florida during the summer, and from southern Florida to northern South America during the winter. The Indigo Bunting’s population status is of least concern.

They can be found at Coal Creek Farm from mid-April, to mid-October. If you look at Indigo Bunting images (or a picture of Indigo Bunting birds) you’ll see that a female Indigo Bunting is basically brown, with faint streaking on the breast. A male Indigo Bunting is blue all over with slightly richer blue on his head. Indigo Bunting food consists of seeds, berries, buds, insects, dandelions, oats, and spiders. The Indigo Bunting is part of the cardinal family. An Indigo Bunting song (or Indigo Bunting call) is a short, sharp, thin, one-syllable “spit” or “chip” sound.

Want to know how to attract Indigo Buntings? Because these birds tend to be shy at feeders, choose a caged tube feeder to protect these beauties from larger birds. Put the feeder in a quiet corner of your yard that’s naturalized with leafy shrubs and native plants.

Similar Posts

  • Birding

    I love this time of year. This morning I saw the first Indigo Bunting of the season. Our area of Tennessee is in the flight path of dozens of migratory birds. During Covid, my children and I recorded more than 60 different species of birds. They aren’t a profit center for the farm, but I…

  • Eastern Meadowlark

    The Eastern Meadowlark’s latin name is Sturnella magna. They are found in eastern North America and South America. Their preferred habitat is grasslands, open savannas, and prairies. The Eastern Meadowlark breeds from March through August. An Eastern Meadowlark nest is built in well-concealed areas on the ground, often in a shallow depression and usually in…

  • White-Breasted Nuthatch

    White-Breasted Nuthatch Sound The White-Breasted Nuthatch’s latin name is Sitta carolinensis. It lives all over North America. The White-Breasted Nuthatch’s preferred habitat is forests, woodlands, shady trees, along rivers, roads, and clearings. Their breeding season is between early May and mid June. White-Breasted Nuthatch eggs are very distinctive looking – usually heavily marked with light…

  • Wood Duck

    Look up Wood Duck pictures online and you’ll quickly discover why some call it one of the most stunningly pretty of all waterfowl. Males are iridescent chestnut and green, with ornate patterns on nearly every feather. The female Wood Duck has a distinctive profile and delicate white pattern around the eye. A female Wood Duck…

  • Black-and-White Warbler

    Black-and-White Warbler Sound The Black-and-White Warbler’s latin name is Mniotilta varia. They breed in northern and eastern North America. Their preferred habitat is deciduous and mixed forests. The Black-and-White Warbler breeds from April through August. They winter in Florida, northern South America, Central America, and the West Indies. They very rarely vagrant to western Europe. The Black…

  • Carolina Wren

    The Carolina Wren’s Latin name is Thryothorus ludovicianus. It is a resident of the eastern half of the United States of America, the extreme south of Canada, and the extreme northeast of Mexico. A Carolina Wren nest will most likely be found in the forest, brushy areas, overgrown farmland, swamps, suburban yards, and parks. They…