Prairie-Warbler

Prarie Warbler

The Prairie Warbler’s latin name is Setophaga discolor. They live in eastern North America. Their preferred habitat is flat plains, grasslands, and overgrown fields. The Prairie Warbler breeds from April through September. They winter in southern parts. Their population status is of least concern. How do you tell the difference between a male and female Prairie Warbler? The Prairie Warbler female is a paler yellow than a male and has blurry streaks on the sides. The Prairie Warbler can be found at Coal Creek Farm year round.

What does a Prairie Warbler sound like? Buzzy zee-zee-zee, up to 10 rapidly ascending notes. What do they eat? Their diet consists of mostly insects including caterpillars, moths, crickets, beetles, ants, flies, spiders, millipedes, berries, and fruit. These birds wag their tails frequently.

Similar Posts

  • Chipping Sparrow

    The Chipping Sparrow’s latin name is Spizella passerina. It can be found throughout North America. Their preferred habitat is open woodlands, forest edges, shrubs, and orchards. The Chipping Sparrow’s breeding season is from April through July. They winter in the South. Some of the most popular online searches related to this bird are for Chipping…

  • Field Sparrow

    The Field Sparrow’s latin name is Spizella pusilla. They live in Canada and the Eastern and Southern United States. Their preferred habitat is forest edges, woodland openings, roadsides, open shrublands, and tree farms. The Field Sparrow breeds from April through August. They migrate south during the fall, to prepare for the winter. Their population status…

  • Eastern Towhee

    Eastern Towhee Sound The Eastern Towhee’s Latin name is Pipilo erythrophthalmus. It is found all over North America, especially Eastern America. The Eastern Towhee’s preferred habitat is bushy areas, shrubs, forest edges, overgrown fields and woodlands, scrubby backyards or thickets. Their breeding season starts in spring and ends in late summer. The female Eastern Towhee…

  • Hooded Warbler

    Hooded Warbler Sound The Hooded Warbler’s latin name is Setophaga citrina. They live in eastern North America, Central America, and the West Indies. The preferred Hooded Warbler habitat is hardwood forests, wooded swamps, lowland areas, and stream edges. The Hooded Warbler (including one of the most common Hooded Warblers, the Grey Hooded Warbler) breeds from…

  • Wood Duck

    Look up Wood Duck pictures online and you’ll quickly discover why some call it one of the most stunningly pretty of all waterfowl. Males are iridescent chestnut and green, with ornate patterns on nearly every feather. The female Wood Duck has a distinctive profile and delicate white pattern around the eye. A female Wood Duck…

  • Brown Thrasher

    The Brown Thrasher’s latin name is Toxostoma rufum. It can be found all over the United States and Canada. Their preferred habitat is shrubby vegetation, overgrown fields, and vast plains. The Brown Thrasher breeds from February to June. In the winter, they migrate up North. Their population status is of least concern. The Brown Thrasher…