Pileated Woodpecker pecking a fence post.

Pileated Woodpecker

The Pileated Woodpecker’s latin name is Dryocopus pileatus. It is native to North America. The Pileated Woodpecker’s preferred habitat is mature forests, heavily wooded parks, mature hardwood trees, and thick forests. Their breeding habitat is forested areas across Canada, the eastern United States, and parts of the Pacific Coast. Their breeding season is between March and July. While the male normally selects the nest location, both the Pileated Woodpecker female and male will build the Pileated Woodpecker nest with the male doing most of the excavation. The female will lay 3-5 white eggs with 4 eggs being most common. Eggs will be incubated for 15-16 days by both the male and female birds. Both male and female will also feed the baby Pileated Woodpeckers. After 24 – 28 days the juvenile Pileated Woodpeckers will leave the nest.

The Pileated Woodpecker sound is typically a high, clear series of piping calls that lasts several seconds. The Pileated Woodpecker call can also be a shorter call that sounds like wuk, wuk or cuk, cuk to indicate a territory boundary or to give an alarm. Pileated Woodpeckers (also known as the Pileated Red Crowned Woodpecker) are non-migratory birds. Their population status is of least concern. The Pileated Woodpecker is found on Coal Creek Farm year round. If you search for Pileated Woodpecker images or for a picture of a Pileated Woodpecker you will discover that it is a big, dashing bird that is mostly black with white stripes on the face and neck and a flaming red crest. The male Pileated Woodpecker has a red stripe on its cheek. Their diet consists of ants, other insects, fruit, nuts, termites, beetles, and larvae. The Pileated Woodpecker is the second largest woodpecker in the United States.

Similar Posts

  • Indigo Bunting

    Indigo Bunting Sound The Indigo Bunting’s latin name is Passerina cyanea. The Indigo Bunting bird can be found throughout North America and South America. It’s preferred habitat is farmland, brushy forest edges, and open woodland. The Indigo Bunting breeds during the summer. Their migration ranges from southern Canada to northern Florida during the summer, and…

  • Great Crested Flycatcher

    The Great Crested Flycatcher’s latin name is Myiarchus crinitus. The Great Crested Flycatcher range is all over North America. Their preferred habitat is deciduous forests, forest edges, clearings, and woodlands. Great Crested Flycatcher’s breed from May through July. The Great Crested Flycatcher migration patterns take them to southern areas in the winter. Their population status…

  • Common Grackle

    The Common Grackle’s latin name is Quiscalus quiscula. Common Grackles are found in most of North America, east of the Rocky Mountains. Common Grackles preferred habitats are wet, open woodland and marshes as well as parks, suburbs, and agricultural fields. It breeds across all of North America during the winter. With no assistance from the…

  • Song Sparrow

    The Song Sparrow’s latin name is Melospiza melodia. It lives all over North America. Their preferred habitat is thickets, brush, marshes, gardens, fields, stream sides, and woodland edges. The Song Sparrows breeding season is between late winter and early spring. Most of them are non-migratory, but some birds winter south. The Song Sparrow bird song…

  • Bobolink

    The Bobolink bird is a small New World blackbird and the only member of the Genus Dolichonyx. An old name for this species is the “rice bird”, from its tendency to feed on cultivated grains. Adults are 16–18cm. long with short finch-like bills and weigh about 28g. Adult males are mostly black with creamy napes…

  • Blue-Grey Gnatcatcher

    The Blue-Gray Gnatcatcher’s latin name is Polioptila caerulea. It lives in all parts of North America. Their preferred habitat is shrublands, mature forests, tropical forests, lakeside habitats, and forest edges. The Blue-Gray Gnatcatcher’s breeding season is all throughout summer. Both parents participate in the building of the Blue Grey Gnatcatcher nest, which is cone-shaped and built on…