Red-Bellied-Woodpecker-2

Red-Bellied Woodpecker

The Red-Bellied Woodpecker’s latin name Melanerpes carolinus. It is found all over North America but especially eastern North America. The Red-Bellied Woodpecker’s preferred habitat is open forests, forest edges, clearings, groves of trees, farm country, swamps, and riverside woods. They breed in late winter and nest between March and early May. Although the Red-Bellied Woodpecker is considered a non-migratory bird, there is movement south from the north during the breeding season. Their population status is of least concern. The Red-Bellied Woodpecker can be found on Coal Creek Farm all year round.

The most common Red Bellied Woodpecker call is a shrill, rolling kwirr or churr given by both sexes. Another Red Bellied Woodpecker sound you may hear is a gruff, coughing cha cha cha sounding through the woods, usually a contact call between mates, or a throaty growl exchanged when birds are close together.  Their diet consists of insects, fruit, mast, seeds, lizards, frogs, small fish, and eggs. Red-Bellied Woodpeckers store food in cracks and crevices of trees and fence posts. They build their nests in dead trees (hardwoods or pines), dead limbs of live trees, and fence posts. The same female Red Bellied Woodpecker and male Red Bellied Woodpecker may nest in the same tree year after year, but typically excavate anew cavity each year, often placing the new one beneath the previous year’s nest. The female lays 2-6 eggs at time, and after a 12-day incubation period, the baby Red-Bellied Woodpeckers are born. The babies stay in the nest for 24-27 days, after which time the juvenile Red Bellied Woodpeckers leave the nest.

Similar Posts

  • Indigo Bunting

    Indigo Bunting Sound The Indigo Bunting’s latin name is Passerina cyanea. The Indigo Bunting bird can be found throughout North America and South America. It’s preferred habitat is farmland, brushy forest edges, and open woodland. The Indigo Bunting breeds during the summer. Their migration ranges from southern Canada to northern Florida during the summer, and…

  • Downy Woodpecker

    Here are some interesting Down Woodpecker facts. The Downy Woodpecker’s latin name is Dryobates pubescens. They live all over North America. Their preferred habitat is forests, woodlots, willows, river groves, orchards, suburban yards, and deciduous trees. The female Downy Woodpecker and the male Downy Woodpecker take turns drumming loudly on dead limbs. When you look…

  • Wild Turkey

    Here’s a bit of Wild Turkey 101 for you. What do Wild Turkeys eat? They are considered omnivores so they eat both plants and animals, depending on what is available. Some of the staples of their diet include grass, fruits, corn, snails, worms and insects. Can Wild Turkeys fly? Yes…they are actually very good flyers…

  • Prarie Warbler

    The Prairie Warbler’s latin name is Setophaga discolor. They live in eastern North America. Their preferred habitat is flat plains, grasslands, and overgrown fields. The Prairie Warbler breeds from April through September. They winter in southern parts. Their population status is of least concern. How do you tell the difference between a male and female…

  • Canadian Geese

    Are Canadian Geese protected? Are Canadian geese endangered? No to both. Do Canadian Geese mate for life? Yes. What do Canadian Geese eat? Keep reading… The Latin name for Canadian Goose’s Branta canadensis. They are native to North America, and occasionally reach northern Europe. Their preferred habitat is tundra, and marshes. The Canadian Geese breed…