Orchard Oriole on a branch

Orchard Oriole

The Orchard Oriole’s latin name is Icterus spurius. They live around most of North America. Their preferred habitat is deciduous trees, river edges, orchards, forest edges, clearings, and brushy areas. The Orchard Oriole breeds from May through August. The female Orchard Oriole builds her nest in a variety of tree species, including maple, ash, cottonwood and willow. The Orchard Oriole nest is a hanging pouch or basket, not as deep as some oriole nests, woven of grass and plant fibers, lined with fine grass and plant down. They winter in southern parts. Their population status is of least concern.

The Orchard Oriole can be found at Coal Creek Farm in the summer. Their diet consists of mostly insects, including caterpillars, beetles, grasshoppers, spiders, as well as berries, nectar, and flowers. The Orchard Oriole song is a series of loud, clear whistles with a sing-song phrasing similar to an American Robin. If you search for images of Orchard Orioles, you’ll see that they have medium-length tails, rounded heads and a straight, sharply pointed bill. It has a deep, burnished russet color. And it is small. In fact, they are the smallest species of oriole in North America.

Orchard Orioles are slim songbirds, larger than warblers and vireos. They have medium-length tails, rounded heads, and a straight, sharply pointed bill. Adult males are black above and rich reddish-chestnut below. They have a black head and throat, with a reddish-chestnut patch at the bend of the wing. The female Orchard Oriole is greenish yellow with two white wing bars and no black. The Orchard Oriole bird forages for insects in the tops of trees. They also drink nectar from flowers and, in fall, eat berries and other fruits. Orchard Oriole nests can be found during the summer in open woodlands and areas of scattered trees across the eastern United States and southern Canada. The Orchard Oriole song is a series of loud, clear whistles with a sing-song phrasing similar to an American robin.

Similar Posts

  • Northern Harrier

    What is the Northern Harrier size? Northern Harriers are slender, medium-sized raptors with long, fairly broad wings and a long, rounded tail. In Northern Harrier images, you’ll see that they have a flat, owl-like face and a small, sharply hooked bill. Males are gray above and whitish below with black wingtips, a dark trailing edge…

  • Red-Bellied Woodpecker

    The Red-Bellied Woodpecker’s latin name Melanerpes carolinus. It is found all over North America but especially eastern North America. The Red-Bellied Woodpecker’s preferred habitat is open forests, forest edges, clearings, groves of trees, farm country, swamps, and riverside woods. They breed in late winter and nest between March and early May. Although the Red-Bellied Woodpecker…

  • Blue-throated Vireo

    The Blue-throated Vireo is a stocky small songbird with medium-length tail and fairly heavy, hooked bill and thick legs. It is a moss-green bird with a bluish-gray head and crisp white underparts. The face is set off by clean white “spectacles” and a throat. Blue-throated Vireos forage at middle heights in mature trees, where they…

  • Grasshopper Sparrow

    The Grasshopper Sparrow, also known as the Florida Grasshopper Sparrow, is a small, short-tailed, flat-headed sparrow found in weedy grasslands. Here are some Grasshopper Sparrow facts about their appearance. They have warm, buffy coloration with a clean, unstreaked breast. Their back and wings are patterned with gray and rufous. They are easy to see when…

  • American Goldfinch

    Here are some interesting American Goldfinch facts. The American Goldfinch’s Latin name is Spinus tristis. It is found all over North America. The American Goldfinch prefers open country, such as fields, meadows, and plains, as well as roadsides, gardens, and orchards. They breed around June or July. The American Goldfinch nest is built by the female, up…

  • Eastern Phoebe

    The Eastern Phoebe’s latin name is Sayornis phoebe. It lives in Eastern North America. The Eastern Phoebe’s preferred habitat is woodlands, woody vegetation, forest edges, and closed forests. Their breeding season starts in March and ends in October. The Eastern Phoebe bird migrates south from September through November. Their population is slowly increasing. They are…