Common-Grackle

Common Grackle

The Common Grackle’s latin name is Quiscalus quiscula. Common Grackles are found in most of North America, east of the Rocky Mountains. Common Grackles preferred habitats are wet, open woodland and marshes as well as parks, suburbs, and agricultural fields. It breeds across all of North America during the winter. With no assistance from the male, the Common Grackle female builds a large, bulky nest of woody stems, leaves and grasses. After laying 4-6 eggs, and then incubating the eggs for 13-14 days, both parents tend to the baby Common Grackle until the juvenile Common Grackle fledge 18-20 days later.

The Common Grackle is considered a partial migrant throughout the southeastern part of North America, moving short distances between breeding and wintering sites. It is near threatened, and the population of the Common Grackle bird has dropped tremendously in the past few years. The Common Grackle can be found at Coal Creek Farm all year round. There are various Common Grackle sounds, but the most common is a harsh, creaky, half-whistled rasp. Some liken this Common Grackle call to “a rusty gate.” Common Grackles mostly eat different kinds of seeds, fruit, beetles, grasshoppers, caterpillars, spiders, crustaceans, fish, mice, mollusks, frogs, salamanders, and other birds. Common Grackles eat other birds’ eggs and chicks, as well as occasionally kill and eat other adult birds.

Similar Posts

  • Dickissel

    The Dickcissel’s latin name is Spiza americana. They live in America. The preferred Dickcissel habitat is grassy fields, meadows, and forest edges. The Dickcissel bird breeds in the spring and summer. They winter in northern South America. Their population status is of least concern. The Dickcissel can be found at Coal Creek Farm from May…

  • Tufted Titmouse

    Tufted Titmouse Sound The Tufted Titmouse’s latin name is Baeolophus bicolor. It is a small songbird from North America. A Tufted Titmouse’s preferred habitat is woodlands, swamp, river basins, and city parks. They breed from March to May. The Tufted Titmouse range can be seen during their migration, which extends down the Atlantic coast from…

  • Barn Swallow

    Ever wondered to yourself, what do Barn Swallows eat? Want to know how to get rid of Barn Swallows? Read on to learn some interesting Barn Swallow facts. The Barn Swallow’s latin name is Hirundo rustica. It is found in Europe, Asia, Africa and the Americas. Their preferred habitat is fields, marshes, plains, and large yards. The…

  • Eastern Meadowlark

    The Eastern Meadowlark’s latin name is Sturnella magna. They are found in eastern North America and South America. Their preferred habitat is grasslands, open savannas, and prairies. The Eastern Meadowlark breeds from March through August. An Eastern Meadowlark nest is built in well-concealed areas on the ground, often in a shallow depression and usually in…