Blue-Grosbeak-scaled

Blue Grosbeak

The Blue Grosbeak’s latin name is Passerina caerulea. Their preferred habitat is fields, forest edges, stream edges, deserts, and shrubby areas. The Blue Grosbeak range is the southern half of the United States, northern Mexico, Central America, and South America. A Blue Grosbeak nest is usually built low in small trees or shrubs by the female Blue Grosbeak. These birds winter in southern areas. Their population status is of least concern. The male Blue Grosbeak song is a rich, musical warble that lasts 2-3 seconds. The Blue Grosbeak call is a loud, metallic “chink” when disturbed. They also give low, buzzy “bzzt” calls.

The Blue Grosbeak can be found at Coal Creek Farm all year round. Their diet consists of mostly insects and seeds, especially grasshoppers, beetles, caterpillars, spiders, and snails. They also eat berries and fruit. What is the difference between a Blue Grosbeak and Indigo Bunting? While these two birds can easily be confused, the Blue Grosbeak has prominent rusty wingbars, a much larger and heavier beak, is larger in size, and is found in more open habitats than Indigo Buntings.

Similar Posts

  • Field Sparrow

    The Field Sparrow’s latin name is Spizella pusilla. They live in Canada and the Eastern and Southern United States. Their preferred habitat is forest edges, woodland openings, roadsides, open shrublands, and tree farms. The Field Sparrow breeds from April through August. They migrate south during the fall, to prepare for the winter. Their population status…

  • Tufted Titmouse

    Tufted Titmouse Sound The Tufted Titmouse’s latin name is Baeolophus bicolor. It is a small songbird from North America. A Tufted Titmouse’s preferred habitat is woodlands, swamp, river basins, and city parks. They breed from March to May. The Tufted Titmouse range can be seen during their migration, which extends down the Atlantic coast from…

  • American Redstart

    The American Redstart’s latin name is Setophaga ruticilla. They live in North America, Central America, the West Indies, and northern South America. The American Redstart bird’s preferred habitat is river groves, mixed woodlands, roadside trees, stream banks, and ponds. They breed during the spring and summer. The American Redstart nest is a neat, cup-shaped creation that is…

  • Song Sparrow

    The Song Sparrow’s latin name is Melospiza melodia. It lives all over North America. Their preferred habitat is thickets, brush, marshes, gardens, fields, stream sides, and woodland edges. The Song Sparrows breeding season is between late winter and early spring. Most of them are non-migratory, but some birds winter south. The Song Sparrow bird song…

  • Northern Cardinal

    Here are some Northern Cardinal facts. The Northern Cardinal scientific name is Cardinalis cardinalis. It can be found in Southeastern Canada, Eastern United States, and South through Mexico. The Northern Cardinal habitat includes woodlands, gardens, shrublands, and wetlands. Northern Cardinals find a new mate every mating season. It is classified as least concern. Northern Cardinal…