Great-Crested-Flycatcher-2

Great Crested Flycatcher

The Great Crested Flycatcher’s latin name is Myiarchus crinitus. The Great Crested Flycatcher range is all over North America. Their preferred habitat is deciduous forests, forest edges, clearings, and woodlands. Great Crested Flycatcher’s breed from May through July. The Great Crested Flycatcher migration patterns take them to southern areas in the winter. Their population status is of least concern.

The Great Crested Flycatcher bird can be found at Coal Creek Farm throughout spring and summer. Their diet consists of mostly insects, including caterpillars, moths, butterflies, beetles, spiders, lizards, and fruits and berries. The Great Crested Flycatcher call is the same for both males and females. It consists of four basic daytime calls. The most characteristic and frequent call is a loud, penetrating whee-eep whistle that rises quickly and ends abruptly. The male Great Crested Flycatcher song is a three-part dawn song: two short, sweeping whistles and a low burry vibrato. They spend most of their time in treetops. A Great Crested Flycatcher nest contains shed snakeskin and other crinkly materials.

Similar Posts

  • Northern Bobwhite

    The Northern Bobwhite, Virginia Quail or (in its home range) Northern Bobwhite Quail (Colinus virginianus) is a ground-dwelling bird native to Canada, the United States, Mexico and the Caribbean. The preferred Northern Bobwhite habitat is open pine forests, overgrown fields, shrubby areas and grasslands. These birds respond well to areas managed with prescribed fire –…

  • Yellow-Breasted Chat

    The Yellow-Breasted Chat’s latin name is Icteria virens. It is found all throughout North America. The Yellow-Breasted Chat’s preferred habitat is dense shrubbery, farm fields, clearcuts, fencerows, forest openings, swamps, edges of ponds, and streams. They breed across the eastern United States and southern Canada, from New York to Iowa and south to Texas and…

  • Northern Harrier

    What is the Northern Harrier size? Northern Harriers are slender, medium-sized raptors with long, fairly broad wings and a long, rounded tail. In Northern Harrier images, you’ll see that they have a flat, owl-like face and a small, sharply hooked bill. Males are gray above and whitish below with black wingtips, a dark trailing edge…

  • Yellow-Billed Cuckoo

    Yellow-Billed Cuckoo The Yellow-Billed Cuckoo’s latin name is Coccyzus americanus. They live in North America. The preferred Yellow Billed Cuckoo habitat is forested stream-sides, cottonwoods, willows, and open woodlands. The Yellow-Billed Cuckoo (also called the Western Yellow Billed Cuckoo) breeds in the summer. They migrate to South America in the winter. Their population status is…

  • Brown-Headed Cowbird

    Brown-Headed Cowbird Sound The Brown-headed Cowbird’s latin name is molothrus ater. They are native to subtropical North America. Their preferred habitat is fields, pastures, meadows, forest edges, lawns, and other open habitats. A Brown headed Cowbird call (or Brown headed Cowbird sound) is a variety of whistles, clicking and chattering calls. Females make a distinctive…

  • Blue-Grey Gnatcatcher

    The Blue-Gray Gnatcatcher’s latin name is Polioptila caerulea. It lives in all parts of North America. Their preferred habitat is shrublands, mature forests, tropical forests, lakeside habitats, and forest edges. The Blue-Gray Gnatcatcher’s breeding season is all throughout summer. Both parents participate in the building of the Blue Grey Gnatcatcher nest, which is cone-shaped and built on…