Eastern Whip-Poor-Will sitting on brush

Eastern Whip-Poor-Will

What is a Whippoorwill?  Officially, it’s an Eastern Whip-poor-will and its latin name is Antrostomus vociferus. It lives in North America. Their preferred habitat is leafy woodlands, moist forests, and deciduous woodlands. The Eastern Whip-poor-will (also referred to as a Whippoorwill bird) breeds through May and June. They winter in southern parts. Their population is nearly threatened. The Eastern Whip-poor-will can be found at Coal Creek Farm from late February through early August.

What does a Whippoorwill sound like? The male Whippoorwill sound (also referred to as a Whippoorwill call or Whippoorwill song) is an emphatic, chanted whip-poor-will, sometimes repeated for hours on end. Their diet consists of mostly insects, especially moths, beetles, mosquitoes, and many others. At dusk, they fly over livestock to feed on insects that swarm over the animals. What does a Whippoorwill look like? They are medium-sized birds with a large, rounded head and a stout chest that tapers to a long tail and wings, giving them a distinctly front-heavy look.

Similar Posts

  • Northern Flicker

    The Northern Flicker’s latin name is Colaptes auratus. They are native to most of North America, parts of Central America, and the Cayman Islands. Their preferred habitat is open areas near trees, including woodlands, forest edges, groves, clearings, burnt areas, yards, parks, streamsides, mangroves, swamps, and marsh edges. The Northern Flicker bird breeds from March…

  • Brown Thrasher

    The Brown Thrasher’s latin name is Toxostoma rufum. It can be found all over the United States and Canada. Their preferred habitat is shrubby vegetation, overgrown fields, and vast plains. The Brown Thrasher breeds from February to June. In the winter, they migrate up North. Their population status is of least concern. The Brown Thrasher…

  • Eastern Kingbird

    The Eastern Kingbird’s latin name is Tyrannus tyrannus. It is native to North America. The preferred Eastern Kingbird habitat is clearings, grassland, farmland, tropical forests, and river edges. Eastern Kingbirds breed from April to June. The Eastern Kingbird migration track takes them to South America in the winter, especially the tropical parts. Their population status…