Yellow Billed Cuckoo sitting in a tree

Yellow-Billed Cuckoo

Yellow-Billed Cuckoo

The Yellow-Billed Cuckoo’s latin name is Coccyzus americanus. They live in North America. The preferred Yellow Billed Cuckoo habitat is forested stream-sides, cottonwoods, willows, and open woodlands. The Yellow-Billed Cuckoo (also called the Western Yellow Billed Cuckoo) breeds in the summer. They migrate to South America in the winter. Their population status is of least concern. The Yellow Billed Cuckoo sound is a unique repetitive clucking noise that is a sure clue to identification.

The Yellow Billed Cuckoo call sounds like a hollow, hoarse, two-syllabled tee-oo, tee-oo, tee-oo in a series and a mechanical-sounding kik-kik-kik-kik-kaKOW, kaKOW. The Yellow-Billed Cuckoo bird can be found at Coal Creek Farm all throughout the summer. Their diet consists of large insects, especially caterpillars. They also eat lizards, frogs, eggs, and occasionally young birds. They are also known as the rain crow and the storm crow. Is the Yellow Billed Cuckoo endangered? The answer is yes – because of habitat degradation, pesticide use and predators.

Similar Posts

  • Brown-Headed Cowbird

    Brown-Headed Cowbird Sound The Brown-headed Cowbird’s latin name is molothrus ater. They are native to subtropical North America. Their preferred habitat is fields, pastures, meadows, forest edges, lawns, and other open habitats. A Brown headed Cowbird call (or Brown headed Cowbird sound) is a variety of whistles, clicking and chattering calls. Females make a distinctive…

  • Dickissel

    The Dickcissel’s latin name is Spiza americana. They live in America. The preferred Dickcissel habitat is grassy fields, meadows, and forest edges. The Dickcissel bird breeds in the spring and summer. They winter in northern South America. Their population status is of least concern. The Dickcissel can be found at Coal Creek Farm from May…

  • Eastern Whip-Poor-Will

    What is a Whippoorwill?  Officially, it’s an Eastern Whip-poor-will and its latin name is Antrostomus vociferus. It lives in North America. Their preferred habitat is leafy woodlands, moist forests, and deciduous woodlands. The Eastern Whip-poor-will (also referred to as a Whippoorwill bird) breeds through May and June. They winter in southern parts. Their population is…

  • Bobolink

    The Bobolink bird is a small New World blackbird and the only member of the Genus Dolichonyx. An old name for this species is the “rice bird”, from its tendency to feed on cultivated grains. Adults are 16–18cm. long with short finch-like bills and weigh about 28g. Adult males are mostly black with creamy napes…

  • Canadian Geese

    Are Canadian Geese protected? Are Canadian geese endangered? No to both. Do Canadian Geese mate for life? Yes. What do Canadian Geese eat? Keep reading… The Latin name for Canadian Goose’s Branta canadensis. They are native to North America, and occasionally reach northern Europe. Their preferred habitat is tundra, and marshes. The Canadian Geese breed…

  • Red-eyed Vireo

    Red-eyed Vireo Sound Here are some interesting Red-eyed Vireo facts. The Red-eyed Vireo’s latin name is Vireo olivaceus. They live in North America. Their preferred habitat is deciduous, mixed forests, urban parks, and dense canopy. The Red-eyed Vireo breeds from April through late September. They winter in South America. Their population status is of least…