Red-Headed-Woodpecker-3-1

Red-Headed Woodpecker

If you search for a picture of a Red Headed Woodpecker, or for Red Headed Woodpecker images, you quickly discover why it earned its name. Its bright red head makes it’s one of the easiest birds to identify, even to the most novice of bird watchers. This is especially true when it’s a large Red Headed Woodpecker. I

Its latin name is Melanerpes erythrocephalus and It can be found all over North America. The Red-Headed Woodpecker’s preferred habitat is open woodlands, clearings, river bottoms, open woods, parks, savannas, and grasslands. They normally prefer habitat with few tall, thick trees.

The juvenile Red Headed Woodpecker and female Red Headed Woodpecker can be found close to their nests during nesting season, which is between April and July. They migrate to western parts for winter, but usually short distances. The Red Headed Woodpecker is nearly threatened and can be found at Coal Creek Farm year round. The Red Headed Woodpecker sounds (or a Red Headed Woodpecker call) sounds like a shrill, rolling kwirr or churr given by both sexes. Its diet includes a wide variety of insects, earthworms, spiders, seeds, nuts, berries, and fruit. The Red Headed Woodpecker is the only North American woodpecker to store food and cover it with wood or bark.

Red-Headed Woodpecker Sound

Similar Posts

  • Blue Grosbeak

    The Blue Grosbeak’s latin name is Passerina caerulea. Their preferred habitat is fields, forest edges, stream edges, deserts, and shrubby areas. The Blue Grosbeak range is the southern half of the United States, northern Mexico, Central America, and South America. A Blue Grosbeak nest is usually built low in small trees or shrubs by the female Blue…

  • Song Sparrow

    The Song Sparrow’s latin name is Melospiza melodia. It lives all over North America. Their preferred habitat is thickets, brush, marshes, gardens, fields, stream sides, and woodland edges. The Song Sparrows breeding season is between late winter and early spring. Most of them are non-migratory, but some birds winter south. The Song Sparrow bird song…

  • Wood Thrush

    Wood Thrush One of the most easily recognizable bird sounds is the Wood Thrush song, which is a flute-like ee-oh-lay. However, that is only the middle phrase of a three-part song. It learns the phrase from other Wood Thrush birds and sings several variants with 2 to 10 loud, clear notes. A male Wood Thrush…

  • Eastern Towhee

    Eastern Towhee Sound The Eastern Towhee’s Latin name is Pipilo erythrophthalmus. It is found all over North America, especially Eastern America. The Eastern Towhee’s preferred habitat is bushy areas, shrubs, forest edges, overgrown fields and woodlands, scrubby backyards or thickets. Their breeding season starts in spring and ends in late summer. The female Eastern Towhee…

  • Yellow-Billed Cuckoo

    Yellow-Billed Cuckoo The Yellow-Billed Cuckoo’s latin name is Coccyzus americanus. They live in North America. The preferred Yellow Billed Cuckoo habitat is forested stream-sides, cottonwoods, willows, and open woodlands. The Yellow-Billed Cuckoo (also called the Western Yellow Billed Cuckoo) breeds in the summer. They migrate to South America in the winter. Their population status is…

  • Eastern Phoebe

    The Eastern Phoebe’s latin name is Sayornis phoebe. It lives in Eastern North America. The Eastern Phoebe’s preferred habitat is woodlands, woody vegetation, forest edges, and closed forests. Their breeding season starts in March and ends in October. The Eastern Phoebe bird migrates south from September through November. Their population is slowly increasing. They are…