Wood ducks on a pond.

Wood Duck

Look up Wood Duck pictures online and you’ll quickly discover why some call it one of the most stunningly pretty of all waterfowl. Males are iridescent chestnut and green, with ornate patterns on nearly every feather. The female Wood Duck has a distinctive profile and delicate white pattern around the eye.

A female Wood Duck call sounds like a loud “oo-eek, oo-eek” when disturbed and taking flight. A male Wood Duck sounds like a thin, rising and falling zeeting whistle. Wood Ducks thrive in bottomland forests, swamps, freshwater marshes and beaver ponds. They eat seeds, fruits, insects and other arthropods. When its time to breed, the female lays between 6-16 eggs at a time. After an incubation period of 28-37 days, the baby Wood Duck is born. Chicks hatch alert and with a full coat of down. A day after hatching they leave the nest by jumping out of the entrance. The scientific name for the Wood Duck is Aix Sponsa.

Similar Posts

  • Black-and-White Warbler

    Black-and-White Warbler Sound The Black-and-White Warbler’s latin name is Mniotilta varia. They breed in northern and eastern North America. Their preferred habitat is deciduous and mixed forests. The Black-and-White Warbler breeds from April through August. They winter in Florida, northern South America, Central America, and the West Indies. They very rarely vagrant to western Europe. The Black…

  • Carolina Wren

    The Carolina Wren’s Latin name is Thryothorus ludovicianus. It is a resident of the eastern half of the United States of America, the extreme south of Canada, and the extreme northeast of Mexico. A Carolina Wren nest will most likely be found in the forest, brushy areas, overgrown farmland, swamps, suburban yards, and parks. They…

  • Northern Bobwhite

    The Northern Bobwhite, Virginia Quail or (in its home range) Northern Bobwhite Quail (Colinus virginianus) is a ground-dwelling bird native to Canada, the United States, Mexico and the Caribbean. The preferred Northern Bobwhite habitat is open pine forests, overgrown fields, shrubby areas and grasslands. These birds respond well to areas managed with prescribed fire –…

  • Northern Cardinal

    Here are some Northern Cardinal facts. The Northern Cardinal scientific name is Cardinalis cardinalis. It can be found in Southeastern Canada, Eastern United States, and South through Mexico. The Northern Cardinal habitat includes woodlands, gardens, shrublands, and wetlands. Northern Cardinals find a new mate every mating season. It is classified as least concern. Northern Cardinal…

  • Canadian Geese

    Are Canadian Geese protected? Are Canadian geese endangered? No to both. Do Canadian Geese mate for life? Yes. What do Canadian Geese eat? Keep reading… The Latin name for Canadian Goose’s Branta canadensis. They are native to North America, and occasionally reach northern Europe. Their preferred habitat is tundra, and marshes. The Canadian Geese breed…

  • Eastern Meadowlark

    The Eastern Meadowlark’s latin name is Sturnella magna. They are found in eastern North America and South America. Their preferred habitat is grasslands, open savannas, and prairies. The Eastern Meadowlark breeds from March through August. An Eastern Meadowlark nest is built in well-concealed areas on the ground, often in a shallow depression and usually in…