The great blue heron standing on a bank.

Great Blue Heron

Here are some Great Blue Heron facts. The Great Blue Heron’s Latin name is Ardea herodias. They live in most of North America and Central America, as well as the Caribbean and the Galápagos Islands. The preferred Great Blue Heron habitat is fresh or saltwater marshes, mangrove swamps, flooded meadows, lake edges, or shorelines. The Great Blue Heron’s breeding season is from February through May. They winter in southern parts. Their population status is of least concern. You are most likely to see Great Blue Heron flying around Coal Creek Farm from spring to fall.

What do Great Blue Herons eat? Their diet consists of mainly fish, as well as shrimp, crabs, aquatic insects, rodents, small mammals, amphibians, reptiles, birds, and ducklings.

They are a very popular bird to photograph – just search for Great Blue Heron images or Great Blue Heron pictures online and you’ll see thousands of beautiful photos. While a baby Great Blue Heron can fit in the palm of your hand, a full grown heron can reach 3 – 4.5 feet tall with a wingspan of 5.5 – 6.6 feet.

Similar Posts

  • Indigo Bunting

    Indigo Bunting Sound The Indigo Bunting’s latin name is Passerina cyanea. The Indigo Bunting bird can be found throughout North America and South America. It’s preferred habitat is farmland, brushy forest edges, and open woodland. The Indigo Bunting breeds during the summer. Their migration ranges from southern Canada to northern Florida during the summer, and…

  • Field Sparrow

    The Field Sparrow’s latin name is Spizella pusilla. They live in Canada and the Eastern and Southern United States. Their preferred habitat is forest edges, woodland openings, roadsides, open shrublands, and tree farms. The Field Sparrow breeds from April through August. They migrate south during the fall, to prepare for the winter. Their population status…

  • Red-eyed Vireo

    Red-eyed Vireo Sound Here are some interesting Red-eyed Vireo facts. The Red-eyed Vireo’s latin name is Vireo olivaceus. They live in North America. Their preferred habitat is deciduous, mixed forests, urban parks, and dense canopy. The Red-eyed Vireo breeds from April through late September. They winter in South America. Their population status is of least…

  • Blue Grosbeak

    The Blue Grosbeak’s latin name is Passerina caerulea. Their preferred habitat is fields, forest edges, stream edges, deserts, and shrubby areas. The Blue Grosbeak range is the southern half of the United States, northern Mexico, Central America, and South America. A Blue Grosbeak nest is usually built low in small trees or shrubs by the female Blue…

  • Wood Duck

    Look up Wood Duck pictures online and you’ll quickly discover why some call it one of the most stunningly pretty of all waterfowl. Males are iridescent chestnut and green, with ornate patterns on nearly every feather. The female Wood Duck has a distinctive profile and delicate white pattern around the eye. A female Wood Duck…

  • Brown Thrasher

    The Brown Thrasher’s latin name is Toxostoma rufum. It can be found all over the United States and Canada. Their preferred habitat is shrubby vegetation, overgrown fields, and vast plains. The Brown Thrasher breeds from February to June. In the winter, they migrate up North. Their population status is of least concern. The Brown Thrasher…