Indigo Bunting Passerina cyanea sitting on a branch.

Indigo Bunting

Indigo Bunting Sound

The Indigo Bunting’s latin name is Passerina cyanea. The Indigo Bunting bird can be found throughout North America and South America. It’s preferred habitat is farmland, brushy forest edges, and open woodland. The Indigo Bunting breeds during the summer. Their migration ranges from southern Canada to northern Florida during the summer, and from southern Florida to northern South America during the winter. The Indigo Bunting’s population status is of least concern.

They can be found at Coal Creek Farm from mid-April, to mid-October. If you look at Indigo Bunting images (or a picture of Indigo Bunting birds) you’ll see that a female Indigo Bunting is basically brown, with faint streaking on the breast. A male Indigo Bunting is blue all over with slightly richer blue on his head. Indigo Bunting food consists of seeds, berries, buds, insects, dandelions, oats, and spiders. The Indigo Bunting is part of the cardinal family. An Indigo Bunting song (or Indigo Bunting call) is a short, sharp, thin, one-syllable “spit” or “chip” sound.

Want to know how to attract Indigo Buntings? Because these birds tend to be shy at feeders, choose a caged tube feeder to protect these beauties from larger birds. Put the feeder in a quiet corner of your yard that’s naturalized with leafy shrubs and native plants.

Similar Posts

  • Eastern Towhee

    Eastern Towhee Sound The Eastern Towhee’s Latin name is Pipilo erythrophthalmus. It is found all over North America, especially Eastern America. The Eastern Towhee’s preferred habitat is bushy areas, shrubs, forest edges, overgrown fields and woodlands, scrubby backyards or thickets. Their breeding season starts in spring and ends in late summer. The female Eastern Towhee…

  • White-Breasted Nuthatch

    White-Breasted Nuthatch Sound The White-Breasted Nuthatch’s latin name is Sitta carolinensis. It lives all over North America. The White-Breasted Nuthatch’s preferred habitat is forests, woodlands, shady trees, along rivers, roads, and clearings. Their breeding season is between early May and mid June. White-Breasted Nuthatch eggs are very distinctive looking – usually heavily marked with light…

  • Blue Jay

    Blue Jay Sound The Blue Jay’s latin name is Cyanocitta cristata. They are native to eastern and central North America. Their preferred habitat is all kinds of forests, oak trees, forest edges, urban areas, suburban areas, and where there are bird feeders. A female Blue Jay bird can most often be found with its baby Blue Jay…

  • American Goldfinch

    Here are some interesting American Goldfinch facts. The American Goldfinch’s Latin name is Spinus tristis. It is found all over North America. The American Goldfinch prefers open country, such as fields, meadows, and plains, as well as roadsides, gardens, and orchards. They breed around June or July. The American Goldfinch nest is built by the female, up…

  • Prarie Warbler

    The Prairie Warbler’s latin name is Setophaga discolor. They live in eastern North America. Their preferred habitat is flat plains, grasslands, and overgrown fields. The Prairie Warbler breeds from April through September. They winter in southern parts. Their population status is of least concern. How do you tell the difference between a male and female…

  • Blue Grosbeak

    The Blue Grosbeak’s latin name is Passerina caerulea. Their preferred habitat is fields, forest edges, stream edges, deserts, and shrubby areas. The Blue Grosbeak range is the southern half of the United States, northern Mexico, Central America, and South America. A Blue Grosbeak nest is usually built low in small trees or shrubs by the female Blue…