Hooded Warbler in bushes

Hooded Warbler

Hooded Warbler Sound

The Hooded Warbler’s latin name is Setophaga citrina. They live in eastern North America, Central America, and the West Indies. The preferred Hooded Warbler habitat is hardwood forests, wooded swamps, lowland areas, and stream edges. The Hooded Warbler (including one of the most common Hooded Warblers, the Grey Hooded Warbler) breeds from April to October, which is the same time period that they can be found on Coal Creek Farm. They winter in southern areas, like Central America and Mexico.

If you look up a Hooded Warbler photo or look for Hooded Warbler images, you’ll definitely notice the Hooded Warbler feather color – a combination of greenish upperparts, yellow underparts and conspicuous white outer tail feathers. It’s a very striking bird. Their population status is of least concern. Their diet consists of many insects, including caterpillars, grasshoppers, moths, beetles, flies, spiders, and many others. The Hooded Warbler song is an emphatic and loud ringing sound. Only males are thought to sing. The primary song consists of 4-5 notes – a clear weeta-weeta-weet-tee-o, which some interpret as “Richie Rich, I’m right here.”

The Eastern Wood Pewee can be found at Coal Creek Farm from April through October. The Eastern Wood Pewee call is a distinctive, slurred pee-a-wee call, which lasts about 1 second with the last note trailing off. Many times, there is confusion between an Eastern Wood Pewee vs. Eastern Phoebe. Eastern Phoebes have darker brown upper parts and no wing bars while Eastern Wood Pewees are grayer with grayish wingbars. The Eastern Wood Pewee diet consists of berries, flies, wasps, bees, winged ants, beetles, moths, grasshoppers, spiders, and millipedes. They are very small, weighing about 0.4-0.7 ounces.

Similar Posts

  • Great Crested Flycatcher

    The Great Crested Flycatcher’s latin name is Myiarchus crinitus. The Great Crested Flycatcher range is all over North America. Their preferred habitat is deciduous forests, forest edges, clearings, and woodlands. Great Crested Flycatcher’s breed from May through July. The Great Crested Flycatcher migration patterns take them to southern areas in the winter. Their population status…

  • Chipping Sparrow

    The Chipping Sparrow’s latin name is Spizella passerina. It can be found throughout North America. Their preferred habitat is open woodlands, forest edges, shrubs, and orchards. The Chipping Sparrow’s breeding season is from April through July. They winter in the South. Some of the most popular online searches related to this bird are for Chipping…

  • Rose-breasted Grosbeak

    The male Rose-breasted Grosbeak, boldly patterned in black, white, and rose, is easily identified. The drab, striped female, however, is more of a challenge, resembling a large sparrow or finch. To answer the question, do evening grosbeaks interact with rose-breasted grosbeaks? The answer is probably no. Rose-breasted Grosbeak tend to visit the south in the…

  • Eastern Kingbird

    The Eastern Kingbird’s latin name is Tyrannus tyrannus. It is native to North America. The preferred Eastern Kingbird habitat is clearings, grassland, farmland, tropical forests, and river edges. Eastern Kingbirds breed from April to June. The Eastern Kingbird migration track takes them to South America in the winter, especially the tropical parts. Their population status…