Ovenbird on leaves

Ovenbird

Ovenbird Sound

The Ovenbird’s latin name is Seiurus aurocapilla. It lives in eastern North America, Central America, the Caribbean Islands, Florida, and northern South America. Their preferred habitat is closed-canopy forests, lower canopy, and the forest floor. The female Ovenbird builds its Ovenbird nest in thick leaf litter on the open forest floor at least 60 or 70 feet from the forest edge. The Ovenbird’s breeding season is during the spring and summer. They migrate south for winter. Their population status is of least concern.

The Ovenbird bird can be found at Coal Creek Farm year round. The primary Ovenbird call is a rapid, resounding tea-cher, TEA-cher growing louder over the first few repetitions, with 8 to 13 teacher phrases in all. The Ovenbird diet consists of beetles, larvae, ants, caterpillars, flies, worms, spiders and snails. Their population is about twenty-two million.

Similar Posts

  • Indigo Bunting

    Indigo Bunting Sound The Indigo Bunting’s latin name is Passerina cyanea. The Indigo Bunting bird can be found throughout North America and South America. It’s preferred habitat is farmland, brushy forest edges, and open woodland. The Indigo Bunting breeds during the summer. Their migration ranges from southern Canada to northern Florida during the summer, and…

  • Eastern Kingbird

    The Eastern Kingbird’s latin name is Tyrannus tyrannus. It is native to North America. The preferred Eastern Kingbird habitat is clearings, grassland, farmland, tropical forests, and river edges. Eastern Kingbirds breed from April to June. The Eastern Kingbird migration track takes them to South America in the winter, especially the tropical parts. Their population status…

  • Great Crested Flycatcher

    The Great Crested Flycatcher’s latin name is Myiarchus crinitus. The Great Crested Flycatcher range is all over North America. Their preferred habitat is deciduous forests, forest edges, clearings, and woodlands. Great Crested Flycatcher’s breed from May through July. The Great Crested Flycatcher migration patterns take them to southern areas in the winter. Their population status…

  • Northern Harrier

    What is the Northern Harrier size? Northern Harriers are slender, medium-sized raptors with long, fairly broad wings and a long, rounded tail. In Northern Harrier images, you’ll see that they have a flat, owl-like face and a small, sharply hooked bill. Males are gray above and whitish below with black wingtips, a dark trailing edge…

  • American Goldfinch

    Here are some interesting American Goldfinch facts. The American Goldfinch’s Latin name is Spinus tristis. It is found all over North America. The American Goldfinch prefers open country, such as fields, meadows, and plains, as well as roadsides, gardens, and orchards. They breed around June or July. The American Goldfinch nest is built by the female, up…

  • Wood Duck

    Look up Wood Duck pictures online and you’ll quickly discover why some call it one of the most stunningly pretty of all waterfowl. Males are iridescent chestnut and green, with ornate patterns on nearly every feather. The female Wood Duck has a distinctive profile and delicate white pattern around the eye. A female Wood Duck…