Grasshopper Sparrow sitting on a fence

Grasshopper Sparrow

The Grasshopper Sparrow, also known as the Florida Grasshopper Sparrow, is a small, short-tailed, flat-headed sparrow found in weedy grasslands. Here are some Grasshopper Sparrow facts about their appearance. They have warm, buffy coloration with a clean, unstreaked breast. Their back and wings are patterned with gray and rufous. They are easy to see when singing atop a shrub, but can be very secretive much of the year. The Grasshopper Sparrow song, or Grasshopper Sparrow call, is a dry, insect like trill preceded by a few introductory notes. Is the Grasshopper Sparrow endangered? Unfortunately the answer is yes. This species was listed as endangered by the State of Florida in 1977.

Similar Posts

  • Blue-Grey Gnatcatcher

    The Blue-Gray Gnatcatcher’s latin name is Polioptila caerulea. It lives in all parts of North America. Their preferred habitat is shrublands, mature forests, tropical forests, lakeside habitats, and forest edges. The Blue-Gray Gnatcatcher’s breeding season is all throughout summer. Both parents participate in the building of the Blue Grey Gnatcatcher nest, which is cone-shaped and built on…

  • The Osprey

    The question, “What is an Osprey bird?” has many answers. For example, the Osprey’s latin name is Pandion haliaetus. It is found on all continents except Antarctica. The Osprey’s preferred habitat is ponds, lakes, river, and marshes bordered by trees. They usually lay eggs in April or May. The female Osprey bird lays 2-3 eggs…

  • Prarie Warbler

    The Prairie Warbler’s latin name is Setophaga discolor. They live in eastern North America. Their preferred habitat is flat plains, grasslands, and overgrown fields. The Prairie Warbler breeds from April through September. They winter in southern parts. Their population status is of least concern. How do you tell the difference between a male and female…

  • Barn Swallow

    Ever wondered to yourself, what do Barn Swallows eat? Want to know how to get rid of Barn Swallows? Read on to learn some interesting Barn Swallow facts. The Barn Swallow’s latin name is Hirundo rustica. It is found in Europe, Asia, Africa and the Americas. Their preferred habitat is fields, marshes, plains, and large yards. The…