Eastern-Meadowlark-3

Eastern Meadowlark

The Eastern Meadowlark’s latin name is Sturnella magna. They are found in eastern North America and South America. Their preferred habitat is grasslands, open savannas, and prairies. The Eastern Meadowlark breeds from March through August. An Eastern Meadowlark nest is built in well-concealed areas on the ground, often in a shallow depression and usually in dense vegetation. These birds winter in southern parts. Their population is nearly threatened.

The Eastern Meadowlark bird can be found at Coal Creek farm year round. The male Eastern Meadowlark song consists of 3 to 5 (sometimes up to 8) pure and plaintive flute like whistles all slurred together and gradually dropping in pitch, up to 2 seconds long. Their diet consists of grasshoppers, crickets, beetles, larvae, caterpillars, ants, spiders, and seeds. What is the difference between the Eastern vs. Western Meadowlark? They both look very similar to each other, however Western Meadowlarks have a yellow malar region, while Eastern Meadowlarks have buff or whitish malar stripes. Western Meadowlarks also have paler tails with thinner barring, whereas Eastern Meadowlarks have dark centers to their tails and show thicker barring on their tail feathers.

Similar Posts

  • Northern Bobwhite

    The Northern Bobwhite, Virginia Quail or (in its home range) Northern Bobwhite Quail (Colinus virginianus) is a ground-dwelling bird native to Canada, the United States, Mexico and the Caribbean. The preferred Northern Bobwhite habitat is open pine forests, overgrown fields, shrubby areas and grasslands. These birds respond well to areas managed with prescribed fire –…

  • Bobolink

    The Bobolink bird is a small New World blackbird and the only member of the Genus Dolichonyx. An old name for this species is the “rice bird”, from its tendency to feed on cultivated grains. Adults are 16–18cm. long with short finch-like bills and weigh about 28g. Adult males are mostly black with creamy napes…

  • Hooded Warbler

    Hooded Warbler Sound The Hooded Warbler’s latin name is Setophaga citrina. They live in eastern North America, Central America, and the West Indies. The preferred Hooded Warbler habitat is hardwood forests, wooded swamps, lowland areas, and stream edges. The Hooded Warbler (including one of the most common Hooded Warblers, the Grey Hooded Warbler) breeds from…

  • Red-Bellied Woodpecker

    The Red-Bellied Woodpecker’s latin name Melanerpes carolinus. It is found all over North America but especially eastern North America. The Red-Bellied Woodpecker’s preferred habitat is open forests, forest edges, clearings, groves of trees, farm country, swamps, and riverside woods. They breed in late winter and nest between March and early May. Although the Red-Bellied Woodpecker…

  • Blue Jay

    Blue Jay Sound The Blue Jay’s latin name is Cyanocitta cristata. They are native to eastern and central North America. Their preferred habitat is all kinds of forests, oak trees, forest edges, urban areas, suburban areas, and where there are bird feeders. A female Blue Jay bird can most often be found with its baby Blue Jay…