Eastern-Bluebird-adult-female

Eastern Bluebird

The Eastern Bluebird’s Latin name is Sialia sialis. They are found east of the Rocky Mountains, southern Canada to the Gulf of Mexico, and southeastern Arizona to Nicaragua. An Eastern Bluebird nest will most likely be found in open country, pine savannas, ponds, open woodlands, and forest openings. These areas are the preferred Eastern Bluebird habitat. You are most likely to find Eastern Bluebird eggs and baby Eastern Bluebird during the breeding months between spring and summer. They all migrate together and winter in the south.

The Eastern Bluebird’s population status is of least concern. They can be found at Coal Creek Farm year round. What do Eastern Bluebirds eat? Their diet consists of caterpillars, beetles, crickets, grasshopper, spiders, blueberries, black cherries, mistletoe, wild holly, salamanders, snakes, lizards, and frogs. The Eastern Bluebird is the state bird of New York and Missouri. The Eastern Bluebird song (or Eastern Bluebird call) is a fairly low-pitched, warbling song made up of several phrases, each consisting of 1-3 notes.

Similar Posts

  • Hooded Warbler

    Hooded Warbler Sound The Hooded Warbler’s latin name is Setophaga citrina. They live in eastern North America, Central America, and the West Indies. The preferred Hooded Warbler habitat is hardwood forests, wooded swamps, lowland areas, and stream edges. The Hooded Warbler (including one of the most common Hooded Warblers, the Grey Hooded Warbler) breeds from…

  • Common Grackle

    The Common Grackle’s latin name is Quiscalus quiscula. Common Grackles are found in most of North America, east of the Rocky Mountains. Common Grackles preferred habitats are wet, open woodland and marshes as well as parks, suburbs, and agricultural fields. It breeds across all of North America during the winter. With no assistance from the…

  • Song Sparrow

    The Song Sparrow’s latin name is Melospiza melodia. It lives all over North America. Their preferred habitat is thickets, brush, marshes, gardens, fields, stream sides, and woodland edges. The Song Sparrows breeding season is between late winter and early spring. Most of them are non-migratory, but some birds winter south. The Song Sparrow bird song…

  • Eastern Kingbird

    The Eastern Kingbird’s latin name is Tyrannus tyrannus. It is native to North America. The preferred Eastern Kingbird habitat is clearings, grassland, farmland, tropical forests, and river edges. Eastern Kingbirds breed from April to June. The Eastern Kingbird migration track takes them to South America in the winter, especially the tropical parts. Their population status…

  • Carolina Chickadee

    Carolina Chickadee Sound The Carolina Chickadee’s latin name is Poecile carolinensis. They can be found throughout Southern and Eastern North America. Its preferred habitat is forest, pine woods, oak leafy trees, and low elevation mountains. The Carolina Chickadee breeds from late winter through late summer. What are the Carolina Chickadee nesting habits? A nesting female…

  • Eastern Phoebe

    The Eastern Phoebe’s latin name is Sayornis phoebe. It lives in Eastern North America. The Eastern Phoebe’s preferred habitat is woodlands, woody vegetation, forest edges, and closed forests. Their breeding season starts in March and ends in October. The Eastern Phoebe bird migrates south from September through November. Their population is slowly increasing. They are…