Eastern-Phoebe-3-1

Eastern Phoebe

The Eastern Phoebe’s latin name is Sayornis phoebe. It lives in Eastern North America. The Eastern Phoebe’s preferred habitat is woodlands, woody vegetation, forest edges, and closed forests. Their breeding season starts in March and ends in October. The Eastern Phoebe bird migrates south from September through November. Their population is slowly increasing. They are found at Coal Creek Farm year round but fewer numbers in the winter.

The Eastern Phoebe call (or Eastern Phoebe bird call) is a sharp chip, and the Eastern Phoebe song, from which it gets it name, is fee-bee. The Eastern Phoebe’s diet consists of wasps, bees, beetles, flies, grasshoppers, spiders, ticks, millipedes, fruits, berries, and moths. A Eastern Phoebe nest is large, and made of mud and lined with grasses, hair, fibers, feathers and moss. It may take 3 weeks to complete a nest. Eastern Phoebe eggs are pure white, although the last 1 or 2 may have a few dots. This bird has a remarkably big head for its body size.

Similar Posts

  • Grasshopper Sparrow

    The Grasshopper Sparrow, also known as the Florida Grasshopper Sparrow, is a small, short-tailed, flat-headed sparrow found in weedy grasslands. Here are some Grasshopper Sparrow facts about their appearance. They have warm, buffy coloration with a clean, unstreaked breast. Their back and wings are patterned with gray and rufous. They are easy to see when…

  • Bobolink

    The Bobolink bird is a small New World blackbird and the only member of the Genus Dolichonyx. An old name for this species is the “rice bird”, from its tendency to feed on cultivated grains. Adults are 16–18cm. long with short finch-like bills and weigh about 28g. Adult males are mostly black with creamy napes…

  • Pileated Woodpecker

    The Pileated Woodpecker’s latin name is Dryocopus pileatus. It is native to North America. The Pileated Woodpecker’s preferred habitat is mature forests, heavily wooded parks, mature hardwood trees, and thick forests. Their breeding habitat is forested areas across Canada, the eastern United States, and parts of the Pacific Coast. Their breeding season is between March…

  • Brown Thrasher

    The Brown Thrasher’s latin name is Toxostoma rufum. It can be found all over the United States and Canada. Their preferred habitat is shrubby vegetation, overgrown fields, and vast plains. The Brown Thrasher breeds from February to June. In the winter, they migrate up North. Their population status is of least concern. The Brown Thrasher…

  • Great Crested Flycatcher

    The Great Crested Flycatcher’s latin name is Myiarchus crinitus. The Great Crested Flycatcher range is all over North America. Their preferred habitat is deciduous forests, forest edges, clearings, and woodlands. Great Crested Flycatcher’s breed from May through July. The Great Crested Flycatcher migration patterns take them to southern areas in the winter. Their population status…

  • Killdeer

    The Killdeer bird’s latin name is Charadrius vociferus. They can be found all over the Americas. Their preferred habitat are savannas, deciduous forests, shorelines, open areas, and pastures. The best time to find baby Killdeer is during its breeding months, which are from March through August. They winter in southern parts. Their population status is…