Dickcissel2-1

Dickissel

The Dickcissel’s latin name is Spiza americana. They live in America. The preferred Dickcissel habitat is grassy fields, meadows, and forest edges. The Dickcissel bird breeds in the spring and summer. They winter in northern South America. Their population status is of least concern. The Dickcissel can be found at Coal Creek Farm from May through late August. It is a very vocal bird.

The Dickcissel song is a series of percussive notes for which the bird is named: dick-dick-dick-ciss-ciss-ell. The call, usually given in flight, is a loud, burry bzzrt! This bird’s diet consists of seeds, spiders, grasshoppers, grains, caterpillars, termites, flies, wasps, beetles, and willows. Only the female Dickcissel feed the chicks. The males only feed themselves, and look for a mate.

Similar Posts

  • Blue-throated Vireo

    The Blue-throated Vireo is a stocky small songbird with medium-length tail and fairly heavy, hooked bill and thick legs. It is a moss-green bird with a bluish-gray head and crisp white underparts. The face is set off by clean white “spectacles” and a throat. Blue-throated Vireos forage at middle heights in mature trees, where they…

  • Northern Bobwhite

    The Northern Bobwhite, Virginia Quail or (in its home range) Northern Bobwhite Quail (Colinus virginianus) is a ground-dwelling bird native to Canada, the United States, Mexico and the Caribbean. The preferred Northern Bobwhite habitat is open pine forests, overgrown fields, shrubby areas and grasslands. These birds respond well to areas managed with prescribed fire –…

  • Red-eyed Vireo

    Red-eyed Vireo Sound Here are some interesting Red-eyed Vireo facts. The Red-eyed Vireo’s latin name is Vireo olivaceus. They live in North America. Their preferred habitat is deciduous, mixed forests, urban parks, and dense canopy. The Red-eyed Vireo breeds from April through late September. They winter in South America. Their population status is of least…

  • Yellow-Breasted Chat

    The Yellow-Breasted Chat’s latin name is Icteria virens. It is found all throughout North America. The Yellow-Breasted Chat’s preferred habitat is dense shrubbery, farm fields, clearcuts, fencerows, forest openings, swamps, edges of ponds, and streams. They breed across the eastern United States and southern Canada, from New York to Iowa and south to Texas and…