Eastern-Starling

European Starling

Did you know that the European Starling is invasive? If you find a baby European Starling on the ground, you can call a local wildlife rehabilitation organization, but they may not help you. If you come upon a juvenile European Starling or a European Starling fledgling, you are not allowed to release it because of its invasive status. It is one unwelcome bird. The European Starling’s latin name is Sturnus vulgaris. It lives in temperate Europe, western Mongolia, Australia, New Zealand, Canada, the United States, Mexico, Argentina, South Africa, Fiji, and North Africa. Their preferred habitat is lowlands, salt marshes, and open moorland.

The European Starling bird breeds from March through July. North American European Starlings migrate to Canada in the winter. Their population status is of least concern. The European Starling can be found at Coal Creek Farm year round, especially in the summer. Their diet consists of mostly insects; especially beetles, grasshoppers, flies, caterpillars, spiders, snails, and earthworms; berries, fruits, and seeds. European Starlings are great vocal mimics – individual birds can learn the calls of up to 20 different species. And the European Starling call will vary, as they have around 10 types to communicate about where they are, whether there is danger around, and how aggressive or agitated they feel. They are also known as Common Starlings.

Similar Posts

  • Prarie Warbler

    The Prairie Warbler’s latin name is Setophaga discolor. They live in eastern North America. Their preferred habitat is flat plains, grasslands, and overgrown fields. The Prairie Warbler breeds from April through September. They winter in southern parts. Their population status is of least concern. How do you tell the difference between a male and female…

  • Yellow-Billed Cuckoo

    Yellow-Billed Cuckoo The Yellow-Billed Cuckoo’s latin name is Coccyzus americanus. They live in North America. The preferred Yellow Billed Cuckoo habitat is forested stream-sides, cottonwoods, willows, and open woodlands. The Yellow-Billed Cuckoo (also called the Western Yellow Billed Cuckoo) breeds in the summer. They migrate to South America in the winter. Their population status is…

  • Mourning Dove

    The Mourning Dove’s latin name is Zenaida macroura. It can be found all over North America. The Mourning Dove’s preferred habitat is farms, open woods, roadsides, grasslands, forest clearings, farmland, suburbs, prairies, and deserts. What is the Mourning Dove symbolism? In general, they symbolize peace. It is believed that when you see a Mourning Dove…

  • White-Breasted Nuthatch

    White-Breasted Nuthatch Sound The White-Breasted Nuthatch’s latin name is Sitta carolinensis. It lives all over North America. The White-Breasted Nuthatch’s preferred habitat is forests, woodlands, shady trees, along rivers, roads, and clearings. Their breeding season is between early May and mid June. White-Breasted Nuthatch eggs are very distinctive looking – usually heavily marked with light…

  • Northern Bobwhite

    The Northern Bobwhite, Virginia Quail or (in its home range) Northern Bobwhite Quail (Colinus virginianus) is a ground-dwelling bird native to Canada, the United States, Mexico and the Caribbean. The preferred Northern Bobwhite habitat is open pine forests, overgrown fields, shrubby areas and grasslands. These birds respond well to areas managed with prescribed fire –…