Eastern-Kingbird-scaled

Eastern Kingbird

The Eastern Kingbird’s latin name is Tyrannus tyrannus. It is native to North America. The preferred Eastern Kingbird habitat is clearings, grassland, farmland, tropical forests, and river edges. Eastern Kingbirds breed from April to June. The Eastern Kingbird migration track takes them to South America in the winter, especially the tropical parts. Their population status is of least concern.

The male Eastern Kingbird song (or Eastern Kingbird call) is a complex vocalization from perches before dawn or occasionally in the evening. This sound consists of high, sputtering notes followed by a buzzy zeer, repeated many times. The Eastern Kingbird can be found at Coal Creek Farm during spring and summer. Their diet consists of insects, fruit, bees, wasps, beetles, grasshoppers, and flies. Insects make up 85% of their diet. And here is an interesting fact. Eastern Kingbird eggs are laid at a pace of only one egg a day, until a clutch of three to four eggs is produced.

Similar Posts

  • Chipping Sparrow

    The Chipping Sparrow’s latin name is Spizella passerina. It can be found throughout North America. Their preferred habitat is open woodlands, forest edges, shrubs, and orchards. The Chipping Sparrow’s breeding season is from April through July. They winter in the South. Some of the most popular online searches related to this bird are for Chipping…

  • Brown Thrasher

    The Brown Thrasher’s latin name is Toxostoma rufum. It can be found all over the United States and Canada. Their preferred habitat is shrubby vegetation, overgrown fields, and vast plains. The Brown Thrasher breeds from February to June. In the winter, they migrate up North. Their population status is of least concern. The Brown Thrasher…

  • Eastern Towhee

    Eastern Towhee Sound The Eastern Towhee’s Latin name is Pipilo erythrophthalmus. It is found all over North America, especially Eastern America. The Eastern Towhee’s preferred habitat is bushy areas, shrubs, forest edges, overgrown fields and woodlands, scrubby backyards or thickets. Their breeding season starts in spring and ends in late summer. The female Eastern Towhee…

  • Mourning Dove

    The Mourning Dove’s latin name is Zenaida macroura. It can be found all over North America. The Mourning Dove’s preferred habitat is farms, open woods, roadsides, grasslands, forest clearings, farmland, suburbs, prairies, and deserts. What is the Mourning Dove symbolism? In general, they symbolize peace. It is believed that when you see a Mourning Dove…