Pileated Woodpecker pecking a fence post.

Pileated Woodpecker

The Pileated Woodpecker’s latin name is Dryocopus pileatus. It is native to North America. The Pileated Woodpecker’s preferred habitat is mature forests, heavily wooded parks, mature hardwood trees, and thick forests. Their breeding habitat is forested areas across Canada, the eastern United States, and parts of the Pacific Coast. Their breeding season is between March and July. While the male normally selects the nest location, both the Pileated Woodpecker female and male will build the Pileated Woodpecker nest with the male doing most of the excavation. The female will lay 3-5 white eggs with 4 eggs being most common. Eggs will be incubated for 15-16 days by both the male and female birds. Both male and female will also feed the baby Pileated Woodpeckers. After 24 – 28 days the juvenile Pileated Woodpeckers will leave the nest.

The Pileated Woodpecker sound is typically a high, clear series of piping calls that lasts several seconds. The Pileated Woodpecker call can also be a shorter call that sounds like wuk, wuk or cuk, cuk to indicate a territory boundary or to give an alarm. Pileated Woodpeckers (also known as the Pileated Red Crowned Woodpecker) are non-migratory birds. Their population status is of least concern. The Pileated Woodpecker is found on Coal Creek Farm year round. If you search for Pileated Woodpecker images or for a picture of a Pileated Woodpecker you will discover that it is a big, dashing bird that is mostly black with white stripes on the face and neck and a flaming red crest. The male Pileated Woodpecker has a red stripe on its cheek. Their diet consists of ants, other insects, fruit, nuts, termites, beetles, and larvae. The Pileated Woodpecker is the second largest woodpecker in the United States.

Similar Posts

  • Northern Cardinal

    Here are some Northern Cardinal facts. The Northern Cardinal scientific name is Cardinalis cardinalis. It can be found in Southeastern Canada, Eastern United States, and South through Mexico. The Northern Cardinal habitat includes woodlands, gardens, shrublands, and wetlands. Northern Cardinals find a new mate every mating season. It is classified as least concern. Northern Cardinal…

  • Black-and-White Warbler

    Black-and-White Warbler Sound The Black-and-White Warbler’s latin name is Mniotilta varia. They breed in northern and eastern North America. Their preferred habitat is deciduous and mixed forests. The Black-and-White Warbler breeds from April through August. They winter in Florida, northern South America, Central America, and the West Indies. They very rarely vagrant to western Europe. The Black…

  • Yellow-Breasted Chat

    The Yellow-Breasted Chat’s latin name is Icteria virens. It is found all throughout North America. The Yellow-Breasted Chat’s preferred habitat is dense shrubbery, farm fields, clearcuts, fencerows, forest openings, swamps, edges of ponds, and streams. They breed across the eastern United States and southern Canada, from New York to Iowa and south to Texas and…

  • Bobolink

    The Bobolink bird is a small New World blackbird and the only member of the Genus Dolichonyx. An old name for this species is the “rice bird”, from its tendency to feed on cultivated grains. Adults are 16–18cm. long with short finch-like bills and weigh about 28g. Adult males are mostly black with creamy napes…

  • Brown Thrasher

    The Brown Thrasher’s latin name is Toxostoma rufum. It can be found all over the United States and Canada. Their preferred habitat is shrubby vegetation, overgrown fields, and vast plains. The Brown Thrasher breeds from February to June. In the winter, they migrate up North. Their population status is of least concern. The Brown Thrasher…