Wood Thrush sitting on the ground

Wood Thrush

Wood Thrush

One of the most easily recognizable bird sounds is the Wood Thrush song, which is a flute-like ee-oh-lay. However, that is only the middle phrase of a three-part song. It learns the phrase from other Wood Thrush birds and sings several variants with 2 to 10 loud, clear notes. A male Wood Thrush call can be heard mainly in the morning an evening, usually from the top of live conifers.

The Wood Thrush sound lasts about 2 seconds and is followed by a pause of 3-20 seconds. But there’s more to know about the Wood Thrush than the sounds it makes. They breed throughout mature deciduous and mixed forests in eastern North America. They nest somewhat less successfully in fragmented forests and even suburban parks where there are enough large trees for a territory. The female lays 3-4 Wood Thrush eggs at a time, with an incubation period of 12-15 days. Chicks are born helpless, with their eyes closed and only wisps of gray down. The scientific name for the Wood Thrush is Hylocichla Mustelina.

Similar Posts

  • Dickissel

    The Dickcissel’s latin name is Spiza americana. They live in America. The preferred Dickcissel habitat is grassy fields, meadows, and forest edges. The Dickcissel bird breeds in the spring and summer. They winter in northern South America. Their population status is of least concern. The Dickcissel can be found at Coal Creek Farm from May…

  • Scarlet Tanager

    Scarlet Tanager Sound The Scarlet Tanager’s latin name is Piranga olivacea. They can be found all over America. Their preferred habitat is large forests, deciduous trees, and on top branches of large trees. The Scarlet Tanager breeds from May through June. They winter in southern areas. Their population status is of least concern. The Scarlet…

  • Field Sparrow

    The Field Sparrow’s latin name is Spizella pusilla. They live in Canada and the Eastern and Southern United States. Their preferred habitat is forest edges, woodland openings, roadsides, open shrublands, and tree farms. The Field Sparrow breeds from April through August. They migrate south during the fall, to prepare for the winter. Their population status…

  • Yellow-Breasted Chat

    The Yellow-Breasted Chat’s latin name is Icteria virens. It is found all throughout North America. The Yellow-Breasted Chat’s preferred habitat is dense shrubbery, farm fields, clearcuts, fencerows, forest openings, swamps, edges of ponds, and streams. They breed across the eastern United States and southern Canada, from New York to Iowa and south to Texas and…

  • Blue-Grey Gnatcatcher

    The Blue-Gray Gnatcatcher’s latin name is Polioptila caerulea. It lives in all parts of North America. Their preferred habitat is shrublands, mature forests, tropical forests, lakeside habitats, and forest edges. The Blue-Gray Gnatcatcher’s breeding season is all throughout summer. Both parents participate in the building of the Blue Grey Gnatcatcher nest, which is cone-shaped and built on…

  • Tufted Titmouse

    Tufted Titmouse Sound The Tufted Titmouse’s latin name is Baeolophus bicolor. It is a small songbird from North America. A Tufted Titmouse’s preferred habitat is woodlands, swamp, river basins, and city parks. They breed from March to May. The Tufted Titmouse range can be seen during their migration, which extends down the Atlantic coast from…