Yellow Billed Cuckoo sitting in a tree

Yellow-Billed Cuckoo

Yellow-Billed Cuckoo

The Yellow-Billed Cuckoo’s latin name is Coccyzus americanus. They live in North America. The preferred Yellow Billed Cuckoo habitat is forested stream-sides, cottonwoods, willows, and open woodlands. The Yellow-Billed Cuckoo (also called the Western Yellow Billed Cuckoo) breeds in the summer. They migrate to South America in the winter. Their population status is of least concern. The Yellow Billed Cuckoo sound is a unique repetitive clucking noise that is a sure clue to identification.

The Yellow Billed Cuckoo call sounds like a hollow, hoarse, two-syllabled tee-oo, tee-oo, tee-oo in a series and a mechanical-sounding kik-kik-kik-kik-kaKOW, kaKOW. The Yellow-Billed Cuckoo bird can be found at Coal Creek Farm all throughout the summer. Their diet consists of large insects, especially caterpillars. They also eat lizards, frogs, eggs, and occasionally young birds. They are also known as the rain crow and the storm crow. Is the Yellow Billed Cuckoo endangered? The answer is yes – because of habitat degradation, pesticide use and predators.

Similar Posts

  • Black-and-White Warbler

    Black-and-White Warbler Sound The Black-and-White Warbler’s latin name is Mniotilta varia. They breed in northern and eastern North America. Their preferred habitat is deciduous and mixed forests. The Black-and-White Warbler breeds from April through August. They winter in Florida, northern South America, Central America, and the West Indies. They very rarely vagrant to western Europe. The Black…

  • Killdeer

    The Killdeer bird’s latin name is Charadrius vociferus. They can be found all over the Americas. Their preferred habitat are savannas, deciduous forests, shorelines, open areas, and pastures. The best time to find baby Killdeer is during its breeding months, which are from March through August. They winter in southern parts. Their population status is…

  • Tufted Titmouse

    Tufted Titmouse Sound The Tufted Titmouse’s latin name is Baeolophus bicolor. It is a small songbird from North America. A Tufted Titmouse’s preferred habitat is woodlands, swamp, river basins, and city parks. They breed from March to May. The Tufted Titmouse range can be seen during their migration, which extends down the Atlantic coast from…

  • Eastern Whip-Poor-Will

    What is a Whippoorwill?  Officially, it’s an Eastern Whip-poor-will and its latin name is Antrostomus vociferus. It lives in North America. Their preferred habitat is leafy woodlands, moist forests, and deciduous woodlands. The Eastern Whip-poor-will (also referred to as a Whippoorwill bird) breeds through May and June. They winter in southern parts. Their population is…