Eastern-Meadowlark-3

Eastern Meadowlark

The Eastern Meadowlark’s latin name is Sturnella magna. They are found in eastern North America and South America. Their preferred habitat is grasslands, open savannas, and prairies. The Eastern Meadowlark breeds from March through August. An Eastern Meadowlark nest is built in well-concealed areas on the ground, often in a shallow depression and usually in dense vegetation. These birds winter in southern parts. Their population is nearly threatened.

The Eastern Meadowlark bird can be found at Coal Creek farm year round. The male Eastern Meadowlark song consists of 3 to 5 (sometimes up to 8) pure and plaintive flute like whistles all slurred together and gradually dropping in pitch, up to 2 seconds long. Their diet consists of grasshoppers, crickets, beetles, larvae, caterpillars, ants, spiders, and seeds. What is the difference between the Eastern vs. Western Meadowlark? They both look very similar to each other, however Western Meadowlarks have a yellow malar region, while Eastern Meadowlarks have buff or whitish malar stripes. Western Meadowlarks also have paler tails with thinner barring, whereas Eastern Meadowlarks have dark centers to their tails and show thicker barring on their tail feathers.

Similar Posts

  • Scarlet Tanager

    Scarlet Tanager Sound The Scarlet Tanager’s latin name is Piranga olivacea. They can be found all over America. Their preferred habitat is large forests, deciduous trees, and on top branches of large trees. The Scarlet Tanager breeds from May through June. They winter in southern areas. Their population status is of least concern. The Scarlet…

  • Pileated Woodpecker

    The Pileated Woodpecker’s latin name is Dryocopus pileatus. It is native to North America. The Pileated Woodpecker’s preferred habitat is mature forests, heavily wooded parks, mature hardwood trees, and thick forests. Their breeding habitat is forested areas across Canada, the eastern United States, and parts of the Pacific Coast. Their breeding season is between March…

  • White-Breasted Nuthatch

    White-Breasted Nuthatch Sound The White-Breasted Nuthatch’s latin name is Sitta carolinensis. It lives all over North America. The White-Breasted Nuthatch’s preferred habitat is forests, woodlands, shady trees, along rivers, roads, and clearings. Their breeding season is between early May and mid June. White-Breasted Nuthatch eggs are very distinctive looking – usually heavily marked with light…

  • The Osprey

    The question, “What is an Osprey bird?” has many answers. For example, the Osprey’s latin name is Pandion haliaetus. It is found on all continents except Antarctica. The Osprey’s preferred habitat is ponds, lakes, river, and marshes bordered by trees. They usually lay eggs in April or May. The female Osprey bird lays 2-3 eggs…

  • Killdeer

    The Killdeer bird’s latin name is Charadrius vociferus. They can be found all over the Americas. Their preferred habitat are savannas, deciduous forests, shorelines, open areas, and pastures. The best time to find baby Killdeer is during its breeding months, which are from March through August. They winter in southern parts. Their population status is…