Tufted-Titmouse-1

Tufted Titmouse

Tufted Titmouse Sound

The Tufted Titmouse’s latin name is Baeolophus bicolor. It is a small songbird from North America. A Tufted Titmouse’s preferred habitat is woodlands, swamp, river basins, and city parks. They breed from March to May. The Tufted Titmouse range can be seen during their migration, which extends down the Atlantic coast from middle New England and as far south as southern Florida. Their population status is of least concern.

The Tufted Titmouse bird can be found at Coal Creek Farm year round. Their diet consists of insects, snails, seeds, berries, acorns, and beech nuts. The lifespan of the tufted Titmouse is approximately 2.1 years, though it can live for more than 10 years. A Tufted Titmouse call (also called a Tufted Titmouse sound or Tufted Titmouse song) is nasally and mechanical sounding. A scratchy, chickadee-like, tsee-day-day-day is the most common sound. If a Tufted Titmouse female believes her Tufted Titmouse nest may be in danger, she will make a harsh distress call that warns other titmice of the danger, while also protecting herself and her baby Tufted Titmouse.

Similar Posts

  • White-Breasted Nuthatch

    White-Breasted Nuthatch Sound The White-Breasted Nuthatch’s latin name is Sitta carolinensis. It lives all over North America. The White-Breasted Nuthatch’s preferred habitat is forests, woodlands, shady trees, along rivers, roads, and clearings. Their breeding season is between early May and mid June. White-Breasted Nuthatch eggs are very distinctive looking – usually heavily marked with light…

  • Blue Jay

    Blue Jay Sound The Blue Jay’s latin name is Cyanocitta cristata. They are native to eastern and central North America. Their preferred habitat is all kinds of forests, oak trees, forest edges, urban areas, suburban areas, and where there are bird feeders. A female Blue Jay bird can most often be found with its baby Blue Jay…

  • Field Sparrow

    The Field Sparrow’s latin name is Spizella pusilla. They live in Canada and the Eastern and Southern United States. Their preferred habitat is forest edges, woodland openings, roadsides, open shrublands, and tree farms. The Field Sparrow breeds from April through August. They migrate south during the fall, to prepare for the winter. Their population status…