IMG_1550

Bobolink

The Bobolink bird is a small New World blackbird and the only member of the Genus Dolichonyx. An old name for this species is the “rice bird”, from its tendency to feed on cultivated grains. Adults are 16–18cm. long with short finch-like bills and weigh about 28g. Adult males are mostly black with creamy napes and white scapulars, lower backs and rumps. The female Bobolink is mostly light brown with black streaks on the back and flanks, and dark stripes on the head; their wings and tails are darker. The Bobolink nest can be found in the summer in North America and southern Canada, often wintering in South America. The Bobolink song is a metallic, bubbly, rambling song with a mixture of sharp high notes and buzzy low pitches. The Bobolink call is a pink sound all year round to communicate within flocks, and they have several additional calls during breeding season.

Similar Posts

  • Great Crested Flycatcher

    The Great Crested Flycatcher’s latin name is Myiarchus crinitus. The Great Crested Flycatcher range is all over North America. Their preferred habitat is deciduous forests, forest edges, clearings, and woodlands. Great Crested Flycatcher’s breed from May through July. The Great Crested Flycatcher migration patterns take them to southern areas in the winter. Their population status…

  • Wood Duck

    Look up Wood Duck pictures online and you’ll quickly discover why some call it one of the most stunningly pretty of all waterfowl. Males are iridescent chestnut and green, with ornate patterns on nearly every feather. The female Wood Duck has a distinctive profile and delicate white pattern around the eye. A female Wood Duck…

  • Grasshopper Sparrow

    The Grasshopper Sparrow, also known as the Florida Grasshopper Sparrow, is a small, short-tailed, flat-headed sparrow found in weedy grasslands. Here are some Grasshopper Sparrow facts about their appearance. They have warm, buffy coloration with a clean, unstreaked breast. Their back and wings are patterned with gray and rufous. They are easy to see when…

  • Wood Thrush

    Wood Thrush One of the most easily recognizable bird sounds is the Wood Thrush song, which is a flute-like ee-oh-lay. However, that is only the middle phrase of a three-part song. It learns the phrase from other Wood Thrush birds and sings several variants with 2 to 10 loud, clear notes. A male Wood Thrush…

  • Carolina Chickadee

    Carolina Chickadee Sound The Carolina Chickadee’s latin name is Poecile carolinensis. They can be found throughout Southern and Eastern North America. Its preferred habitat is forest, pine woods, oak leafy trees, and low elevation mountains. The Carolina Chickadee breeds from late winter through late summer. What are the Carolina Chickadee nesting habits? A nesting female…