Eastern Wood Pewee

Eastern Wood Pewee

Eastern Wood Pewee Sound

The Eastern Wood Pewee latin name is Contopus virens. They can be found all over North America. Their preferred habitat is dense forests, forest edges, mature woodlands, orchards, riversides, shrubby areas and forest edges. The Eastern Wood Pewees breed from May through August. Eastern Wood Pewee eggs, which are laid three or four at a time, are white/translucent in color. These birds winter in South America, Central America, and the Caribbean. Their population is slightly declining but still of least concern.

The Eastern Wood Pewee can be found at Coal Creek Farm from April through October. The Eastern Wood Pewee call is a distinctive, slurred pee-a-wee call, which lasts about 1 second with the last note trailing off. Many times, there is confusion between an Eastern Wood Pewee vs. Eastern Phoebe. Eastern Phoebes have darker brown upper parts and no wing bars while Eastern Wood Pewees are grayer with grayish wingbars. The Eastern Wood Pewee diet consists of berries, flies, wasps, bees, winged ants, beetles, moths, grasshoppers, spiders, and millipedes. They are very small, weighing about 0.4-0.7 ounces.

Similar Posts

  • Brown-Headed Cowbird

    Brown-Headed Cowbird Sound The Brown-headed Cowbird’s latin name is molothrus ater. They are native to subtropical North America. Their preferred habitat is fields, pastures, meadows, forest edges, lawns, and other open habitats. A Brown headed Cowbird call (or Brown headed Cowbird sound) is a variety of whistles, clicking and chattering calls. Females make a distinctive…

  • Grasshopper Sparrow

    The Grasshopper Sparrow, also known as the Florida Grasshopper Sparrow, is a small, short-tailed, flat-headed sparrow found in weedy grasslands. Here are some Grasshopper Sparrow facts about their appearance. They have warm, buffy coloration with a clean, unstreaked breast. Their back and wings are patterned with gray and rufous. They are easy to see when…

  • Northern Flicker

    The Northern Flicker’s latin name is Colaptes auratus. They are native to most of North America, parts of Central America, and the Cayman Islands. Their preferred habitat is open areas near trees, including woodlands, forest edges, groves, clearings, burnt areas, yards, parks, streamsides, mangroves, swamps, and marsh edges. The Northern Flicker bird breeds from March…

  • Orchard Oriole

    The Orchard Oriole’s latin name is Icterus spurius. They live around most of North America. Their preferred habitat is deciduous trees, river edges, orchards, forest edges, clearings, and brushy areas. The Orchard Oriole breeds from May through August. The female Orchard Oriole builds her nest in a variety of tree species, including maple, ash, cottonwood…