Carolina-Wren-2

Carolina Wren

The Carolina Wren’s Latin name is Thryothorus ludovicianus. It is a resident of the eastern half of the United States of America, the extreme south of Canada, and the extreme northeast of Mexico. A Carolina Wren nest will most likely be found in the forest, brushy areas, overgrown farmland, swamps, suburban yards, and parks. They breed from March to October. After a short incubation period (12-16 days) a nest of 4-8 Carolina Wren eggs become baby Carolina Wren that will leave the nest in just 2 weeks. The Carolina Wren migrates south in the winter and North in the summer. Their population status is of least concern. The Carolina Wren can be found on Coal Creek Farm from March to August. What do Carolina Wrens eat? Their diet consists of caterpillars, beetles, grasshoppers, crickets, spiders, millipedes, snails, lizards, tree frogs, berries, small fruits, and seeds. The birds are generally inconspicuous, avoiding the open for extended periods of time. A Carolina Wren song is loud and high pitched. Females can only make Carolina Wren sounds, while the male can make songs.

Similar Posts

  • Orchard Oriole

    The Orchard Oriole’s latin name is Icterus spurius. They live around most of North America. Their preferred habitat is deciduous trees, river edges, orchards, forest edges, clearings, and brushy areas. The Orchard Oriole breeds from May through August. The female Orchard Oriole builds her nest in a variety of tree species, including maple, ash, cottonwood…

  • American Goldfinch

    Here are some interesting American Goldfinch facts. The American Goldfinch’s Latin name is Spinus tristis. It is found all over North America. The American Goldfinch prefers open country, such as fields, meadows, and plains, as well as roadsides, gardens, and orchards. They breed around June or July. The American Goldfinch nest is built by the female, up…

  • Indigo Bunting

    Indigo Bunting Sound The Indigo Bunting’s latin name is Passerina cyanea. The Indigo Bunting bird can be found throughout North America and South America. It’s preferred habitat is farmland, brushy forest edges, and open woodland. The Indigo Bunting breeds during the summer. Their migration ranges from southern Canada to northern Florida during the summer, and…

  • Eastern Phoebe

    The Eastern Phoebe’s latin name is Sayornis phoebe. It lives in Eastern North America. The Eastern Phoebe’s preferred habitat is woodlands, woody vegetation, forest edges, and closed forests. Their breeding season starts in March and ends in October. The Eastern Phoebe bird migrates south from September through November. Their population is slowly increasing. They are…

  • Black-and-White Warbler

    Black-and-White Warbler Sound The Black-and-White Warbler’s latin name is Mniotilta varia. They breed in northern and eastern North America. Their preferred habitat is deciduous and mixed forests. The Black-and-White Warbler breeds from April through August. They winter in Florida, northern South America, Central America, and the West Indies. They very rarely vagrant to western Europe. The Black…

  • Hooded Warbler

    Hooded Warbler Sound The Hooded Warbler’s latin name is Setophaga citrina. They live in eastern North America, Central America, and the West Indies. The preferred Hooded Warbler habitat is hardwood forests, wooded swamps, lowland areas, and stream edges. The Hooded Warbler (including one of the most common Hooded Warblers, the Grey Hooded Warbler) breeds from…