Eastern-Starling

European Starling

Did you know that the European Starling is invasive? If you find a baby European Starling on the ground, you can call a local wildlife rehabilitation organization, but they may not help you. If you come upon a juvenile European Starling or a European Starling fledgling, you are not allowed to release it because of its invasive status. It is one unwelcome bird. The European Starling’s latin name is Sturnus vulgaris. It lives in temperate Europe, western Mongolia, Australia, New Zealand, Canada, the United States, Mexico, Argentina, South Africa, Fiji, and North Africa. Their preferred habitat is lowlands, salt marshes, and open moorland.

The European Starling bird breeds from March through July. North American European Starlings migrate to Canada in the winter. Their population status is of least concern. The European Starling can be found at Coal Creek Farm year round, especially in the summer. Their diet consists of mostly insects; especially beetles, grasshoppers, flies, caterpillars, spiders, snails, and earthworms; berries, fruits, and seeds. European Starlings are great vocal mimics – individual birds can learn the calls of up to 20 different species. And the European Starling call will vary, as they have around 10 types to communicate about where they are, whether there is danger around, and how aggressive or agitated they feel. They are also known as Common Starlings.

Similar Posts

  • Canadian Geese

    Are Canadian Geese protected? Are Canadian geese endangered? No to both. Do Canadian Geese mate for life? Yes. What do Canadian Geese eat? Keep reading… The Latin name for Canadian Goose’s Branta canadensis. They are native to North America, and occasionally reach northern Europe. Their preferred habitat is tundra, and marshes. The Canadian Geese breed…

  • Northern Flicker

    The Northern Flicker’s latin name is Colaptes auratus. They are native to most of North America, parts of Central America, and the Cayman Islands. Their preferred habitat is open areas near trees, including woodlands, forest edges, groves, clearings, burnt areas, yards, parks, streamsides, mangroves, swamps, and marsh edges. The Northern Flicker bird breeds from March…

  • Black-and-White Warbler

    Black-and-White Warbler Sound The Black-and-White Warbler’s latin name is Mniotilta varia. They breed in northern and eastern North America. Their preferred habitat is deciduous and mixed forests. The Black-and-White Warbler breeds from April through August. They winter in Florida, northern South America, Central America, and the West Indies. They very rarely vagrant to western Europe. The Black…

  • Downy Woodpecker

    Here are some interesting Down Woodpecker facts. The Downy Woodpecker’s latin name is Dryobates pubescens. They live all over North America. Their preferred habitat is forests, woodlots, willows, river groves, orchards, suburban yards, and deciduous trees. The female Downy Woodpecker and the male Downy Woodpecker take turns drumming loudly on dead limbs. When you look…