Brown-Thrasher-1-1

Brown Thrasher

The Brown Thrasher’s latin name is Toxostoma rufum. It can be found all over the United States and Canada. Their preferred habitat is shrubby vegetation, overgrown fields, and vast plains. The Brown Thrasher breeds from February to June. In the winter, they migrate up North. Their population status is of least concern. The Brown Thrasher can be found year round at Coal Creek Farm. Their diet consists of grasshoppers, caterpillars, crickets, wasps, bees, lizards, snakes, berries, and fruit.

They are aggressive birds, especially when a female Brown Thrasher is protecting a Brown Thrasher nest that is full of Brown Thrasher eggs or a baby Brown Thrasher. There are over 1,000 Brown Thrasher songs, making it the bird with the largest song repertoire. The most common Brown Thrasher call sounds like a smacking kiss. And here’s a quick interesting fact. The Georgia state bird is the Georgia Brown Thrasher.

Similar Posts

  • Eastern Bluebird

    The Eastern Bluebird’s Latin name is Sialia sialis. They are found east of the Rocky Mountains, southern Canada to the Gulf of Mexico, and southeastern Arizona to Nicaragua. An Eastern Bluebird nest will most likely be found in open country, pine savannas, ponds, open woodlands, and forest openings. These areas are the preferred Eastern Bluebird…

  • Blue-throated Vireo

    The Blue-throated Vireo is a stocky small songbird with medium-length tail and fairly heavy, hooked bill and thick legs. It is a moss-green bird with a bluish-gray head and crisp white underparts. The face is set off by clean white “spectacles” and a throat. Blue-throated Vireos forage at middle heights in mature trees, where they…

  • White-Breasted Nuthatch

    White-Breasted Nuthatch Sound The White-Breasted Nuthatch’s latin name is Sitta carolinensis. It lives all over North America. The White-Breasted Nuthatch’s preferred habitat is forests, woodlands, shady trees, along rivers, roads, and clearings. Their breeding season is between early May and mid June. White-Breasted Nuthatch eggs are very distinctive looking – usually heavily marked with light…

  • Northern Bobwhite

    The Northern Bobwhite, Virginia Quail or (in its home range) Northern Bobwhite Quail (Colinus virginianus) is a ground-dwelling bird native to Canada, the United States, Mexico and the Caribbean. The preferred Northern Bobwhite habitat is open pine forests, overgrown fields, shrubby areas and grasslands. These birds respond well to areas managed with prescribed fire –…

  • Song Sparrow

    The Song Sparrow’s latin name is Melospiza melodia. It lives all over North America. Their preferred habitat is thickets, brush, marshes, gardens, fields, stream sides, and woodland edges. The Song Sparrows breeding season is between late winter and early spring. Most of them are non-migratory, but some birds winter south. The Song Sparrow bird song…

  • Carolina Chickadee

    Carolina Chickadee Sound The Carolina Chickadee’s latin name is Poecile carolinensis. They can be found throughout Southern and Eastern North America. Its preferred habitat is forest, pine woods, oak leafy trees, and low elevation mountains. The Carolina Chickadee breeds from late winter through late summer. What are the Carolina Chickadee nesting habits? A nesting female…