Northern-Flicker-1

Northern Flicker

The Northern Flicker’s latin name is Colaptes auratus. They are native to most of North America, parts of Central America, and the Cayman Islands. Their preferred habitat is open areas near trees, including woodlands, forest edges, groves, clearings, burnt areas, yards, parks, streamsides, mangroves, swamps, and marsh edges. The Northern Flicker bird breeds from March to June. They winter in southern parts. Their population status is of least concern.

The Northern Flicker call is a loud, rolling rattle with a piercing tone that rises and falls in volume several times. The Northern Flicker, also referred to as the Northern Flicker Woodpecker because it is part of the woodpecker family, can be found at Coal Creek Farm all year round. Their diet consists of mainly insects, especially ants and beetles. They also eat fruits and seeds. If you search for Northern Flicker images, you’ll discover that it has yellow wing flashes, a white rump, spotted breast and a barred back (which is why it is also referred to as a Yellow Shafted Northern Flicker.)

Similar Posts

  • Chipping Sparrow

    The Chipping Sparrow’s latin name is Spizella passerina. It can be found throughout North America. Their preferred habitat is open woodlands, forest edges, shrubs, and orchards. The Chipping Sparrow’s breeding season is from April through July. They winter in the South. Some of the most popular online searches related to this bird are for Chipping…

  • Yellow-Breasted Chat

    The Yellow-Breasted Chat’s latin name is Icteria virens. It is found all throughout North America. The Yellow-Breasted Chat’s preferred habitat is dense shrubbery, farm fields, clearcuts, fencerows, forest openings, swamps, edges of ponds, and streams. They breed across the eastern United States and southern Canada, from New York to Iowa and south to Texas and…

  • Red-Bellied Woodpecker

    The Red-Bellied Woodpecker’s latin name Melanerpes carolinus. It is found all over North America but especially eastern North America. The Red-Bellied Woodpecker’s preferred habitat is open forests, forest edges, clearings, groves of trees, farm country, swamps, and riverside woods. They breed in late winter and nest between March and early May. Although the Red-Bellied Woodpecker…

  • Eastern Bluebird

    The Eastern Bluebird’s Latin name is Sialia sialis. They are found east of the Rocky Mountains, southern Canada to the Gulf of Mexico, and southeastern Arizona to Nicaragua. An Eastern Bluebird nest will most likely be found in open country, pine savannas, ponds, open woodlands, and forest openings. These areas are the preferred Eastern Bluebird…

  • Eastern Kingbird

    The Eastern Kingbird’s latin name is Tyrannus tyrannus. It is native to North America. The preferred Eastern Kingbird habitat is clearings, grassland, farmland, tropical forests, and river edges. Eastern Kingbirds breed from April to June. The Eastern Kingbird migration track takes them to South America in the winter, especially the tropical parts. Their population status…

  • Orchard Oriole

    The Orchard Oriole’s latin name is Icterus spurius. They live around most of North America. Their preferred habitat is deciduous trees, river edges, orchards, forest edges, clearings, and brushy areas. The Orchard Oriole breeds from May through August. The female Orchard Oriole builds her nest in a variety of tree species, including maple, ash, cottonwood…