Scarlet-Tanager-scaled

Scarlet Tanager

Scarlet Tanager Sound

The Scarlet Tanager’s latin name is Piranga olivacea. They can be found all over America. Their preferred habitat is large forests, deciduous trees, and on top branches of large trees. The Scarlet Tanager breeds from May through June. They winter in southern areas. Their population status is of least concern.

The Scarlet Tanager bird can be found at Coal Creek Farm from April through October. What do Scarlet Tanagers eat? Their diet consists of mostly insects, including caterpillars, moths, beetles, wasps, bees, spiders, snails, worms, fruits, and berries. They are part of the cardinal family. When you look at Scarlet Tanager pictures you’ll notice that males seem almost too bright and exotic for northeastern woodlands with their brilliant red bodies and black wings.

A female Scarlet Tanager is olive yellow with darker olive wings and tail. What does a Scarlet Tanager song (or Scarlet Tanager call) sound like? Imagine an American Robin with a sore throat. That’s what it sounds like.

Similar Posts

  • American Crow

    Here are some interesting American Crow facts. The American Crow’s latin name is Corvus brachyrhynchos. It is a common bird found throughout most of North America. The American Crow habitat is farmland and grassland areas. They also thrive in suburban neighborhoods and urban parks as well as coastal areas. American Crows do not breed for four to…

  • Eastern Bluebird

    The Eastern Bluebird’s Latin name is Sialia sialis. They are found east of the Rocky Mountains, southern Canada to the Gulf of Mexico, and southeastern Arizona to Nicaragua. An Eastern Bluebird nest will most likely be found in open country, pine savannas, ponds, open woodlands, and forest openings. These areas are the preferred Eastern Bluebird…

  • Brown Thrasher

    The Brown Thrasher’s latin name is Toxostoma rufum. It can be found all over the United States and Canada. Their preferred habitat is shrubby vegetation, overgrown fields, and vast plains. The Brown Thrasher breeds from February to June. In the winter, they migrate up North. Their population status is of least concern. The Brown Thrasher…

  • Blue Jay

    Blue Jay Sound The Blue Jay’s latin name is Cyanocitta cristata. They are native to eastern and central North America. Their preferred habitat is all kinds of forests, oak trees, forest edges, urban areas, suburban areas, and where there are bird feeders. A female Blue Jay bird can most often be found with its baby Blue Jay…